INDUSTRI

Forbereder Vest Tank-saken

Tore Stensvold
25. sep. 2009 - 07:51

Bakgrunn

Det nederlandske selskapet Trafigura hadde kjøpt mengder av den dårlige bensinen fra Mexico. Trafigura slet med å få noen anlegg til å avsvovle bensinen. Det er ulovlig å rense coker gasoline i EU, USA og Singapore. Løsningen ble en tvilsom behandling mellom tankskip utenfor kysten av Gibraltar. Avfallet ble værende om bord i Probo Koala og Probo Emu.

Avfallet fra Koala Probo ble i august 2006 dumpet på en åpen fylling i Abidjan, Elfenbenskysten. Minst 14 personer døde og flere hundre ble skadet. Trafigura ble etterforsket og beskyldt for giftdumping. I sommer ble det forlik. Trafigura vil betale erstatning til ofrene, men vedkjenner ikke straffskyld.

I oktober 2006 sendte Trafigura Probo Emu til Vest Tank og kvittet seg med avfallet. I stedet for å fortsette rensing av cocker gasoline mellom skip utenfor Gibraltar, ble seks skip sendt til vest Tank for avsvovling fram til mai 2007.

Cocer gasoline – avsvovling

Ved å tilsette kaustisk soda bindes mye av svovelet og danner et illeluktende bunnfall. Bensinen over får en kvalitet som gjør at den kan selges i land som ikke håndhever grensen på 50 ppm svovelinnhold, og den blandes i god bensin. Under avsvovling dannes en betydelig mengde problemavfall. Det ar under forsøk på å rense avfallet at en tank på Vest Tanks anlegg eksploderte og medførte brann i flere andre tanker. Luftutslippene medførte store helseplager for befolkningen rundt anlegget.

Seks skip med coker gasoline

  • MT Highland
  • MT Tver
  • MT Arctic Blizzard
  • MT Torm Thyra
  • MT Puze
  • MT Afrodite

Etterforskerne i Økokrim jobber seg gjennom bunker av bevis og beslag og plukker ut det viktigste før rettssaken 2. november i Nordhordaland Tingrett. Det er satt av seks uker til saken.

Over 90 avhør er gjort, beslag av dokumenter og PC-er er gjennomgått. Det er tatt over 200 fysiske prøver både på Vest Tanks anlegg etter eksplosjonen og fra andre steder. Enkelte prøver er sendt til kjemisk analyse.

Flere tiltalepunkter

Økokrim har tiltalt tidligere styreformann Terje Emblem, tidligere daglig leder Jostein Berland og en tidligere kjemisk rådgiver for Vest Tank, Karl-Jan Erstad, for flere brudd på forurensningsloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med eksplosjonen ved Vest tank 24. mai 2007.

Da den ene tanken på Vest Tanks anlegg i Sløvåg eksploderte 24. mai 2007, kastet flammene lys over en lyssky virksomhet, skal vi tro tiltalen Økokrim har tatt ut mot de tidligere toppsjefene for anlegget. Styreformannen er også siktet for økonomisk utroskap.

Bensinrensing

Vest Tank hadde ifølge SFT kun tillatelse til å ta imot og behandle og lagre inntil 175.000 tonn oljeholdig spylevann og sludgevann fra skip og offshorevirksomhet pr. år. Ifølge tiltalen skal ledelsen i oktober 2006 ha sagt ja til å ta imot og behandle avfall fra Trafigura. Avfallet oppstår etter avsvovling av bensin av svært dårlig kvalitet, det vil si såkalt coker gasoline.

Mottaket av avfall fra Probo Emu 15. oktober ble starten på en ny virksomhet ved Vest tank, avsvovling av cocker gasoline.

Fra oktober 2006 til mai 2007 hadde Vest Tank hatt besøk av seks skip med cocker gasoline. Bensinen ble pumpet over på tanker hos Vest Tank, avsvovlet og sendt om bord på skipet igjen.

Svarteper

I mai 2007 satt Vest Tank igjen med store mengder avfall, lagret på tanker som ikke var beregnet på dette. Under forsøk på å behandle avfallet, gikk det galt 24. mai 2007.

Ifølge tiltalen skal Vest tank ha begynt rensing av avfallet 23. mai på tank T3. Blandingen av 50 m3 sterkt basisk avfall fra avsvovling, ble tilsatt 205 m3 olje- og kjemikalieforurenset vann og deretter 14-15 m3 saltsyreløsning. Saltsyren førte til omfattende frigjøring av flyktige og brennbare merkapater fra bunnfallet som fordamper fra overflatelaget. Dermed oppstår en eksplosiv atmosfære i taken. Det oppstår en glødebrann i et kullfilter. Den førte til eksplosjonen.

Seks skip

Trafigura hyret inn seks skip for å frakte coker gasoline til Vest Tank for rensing, og deretter å sendes til en terminal Alexela eier i Estland. Økokrim har også siktet Trafigura for ulovlig import av avfall med Probo Emu. Saken etterforsker forstatt. Det er forelpig ikke tatt ut tiltale mot Trafigura.

Aksjene i Vest Tank ble solgt til Alexela, som er delvis eid av Trafigura. Overtakelsen skjedde like etter eksplosjonen. Alexela Sløvåg, tidligere Vest tank, ble ilagt et forelegg på 2 millioner kroner for de samme forhold de tre personene er tiltalt for.

Tolker ikke

Alexela har vedtatt forelegget. Økokrim ønsker ikke å si om det styrker saken mot de tidligere Vest Tank-ansatte.

– Vi tolker det ikke, men fastslår at Alexela erkjenner straffskyld i henhold til tiltalen, er alt førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland ved Økokrim vil si.

Spesialetterforsker Per Knut Vistad sier at Økokrim er interessert i å finne motivene Trafigura har hatt for sin virksomhet.

– Dermed fikk vi klarlagt hele hendelsesforløpet som gjelder Vest Tank, sier Vistad.

Les også: Tiltale etter Vest Tank-eksplosjon

Nekter politiavhør etter Vest Tank-ulykken

70 millioner i Vest Tank-erstatning

Mange helseplager grunnet Vest Tank


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.