INDUSTRI

– For mye oljepenger

DRØFTELSER: NHO-sjef John G. Bernander og stabssjef ved statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (i bakgrunnen) i vandrehallen under framleggelsen av statsbudsjettet for 2010. Bernander frykter for eksportindustrien.
DRØFTELSER: NHO-sjef John G. Bernander og stabssjef ved statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (i bakgrunnen) i vandrehallen under framleggelsen av statsbudsjettet for 2010. Bernander frykter for eksportindustrien. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
13. okt. 2009 - 14:05

NHO-direktør John G. Bernander vandrer fra mikrofon til mikrofon i vandrehallen. Han er ikke fornøyd med de rødgrønnes verk i Statsbudsjettet for 2010.

– Hovedinnvendingen vår er at det brukes for mye oljepenger, sier Bernander til Teknisk Ukeblad.

– Hovedinnvendingen vår er at det brukes for mye oljepenger, sier Bernander til Teknisk Ukeblad.NÅ SKAL DU HØRE: NHO-sjefen retter pekefingeren mot stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen. Bernander frykter at det brukes for mye oljepenger.

Han frykter for effekten dette har på eksportrettet industri, som han mener vil få det enda tøffere i konkurransen mot utlandet.

Styrket krone

– Det er en ekspansiv effekt på ca. en halv prosent i dette budsjettet. Det kommer til å skjerpe renten og styrke kronen, og det er det som er verst for norsk eksportindustri akkurat nå, sier Bernander.

NHO-direktøren veksler noen ord med stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen ved statsministerens kontor mens pressen venter på at statsrådene skal strømme ut fra stortingssalen.

– Hva får renten og styrket kronekurs å si for norsk eksportindustri?

– Den relative forskjellen til våre handelspartnere i timepris har økt fra 40 prosent til 46 prosent siden starten av året. Den forverres, og det er vår bekymring, sier Bernander.

Glad for forskningsinnsats

Han er likevel positiv til deler av budsjettet.

– Det er positivt at det gjøres mye forskning og framtidsrettede investeringer, det som skal gi oss noe å leve av en gang der fremme, sier Bernander.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.