INDUSTRI

Flåthen krever investeringer

INVESTERINGER: LO-leder Roar Flåthen krever at Hydro-direktør Hilde Merete Aasheim investerer i Årdal og andre norske aluminiumsverk.
INVESTERINGER: LO-leder Roar Flåthen krever at Hydro-direktør Hilde Merete Aasheim investerer i Årdal og andre norske aluminiumsverk. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
2. mars 2010 - 10:28

ÅRDAL: På teknologisenteret til Hydro i Årdal jobber de med å utvikle morgendagens teknologi for aluminiumindustrien. Innovasjon herfra har bidratt til å gjøre Hydros aluminiumsverk i Qatar til ett av verdens mest effektive.

Nå krever Roar Flåthen at Hydro tar i bruk teknologien i Norge også.

– Vi ønsker at det skal bygges i Norge. Vi må ha forventninger til at Hydro utnytter den teknologien i Norge som de har utviklet i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad etter en rundtur på teknologisenteret.

Les også: Tetter energisluk med ny teknologi

Sikret frem til 2050

I Årdal mener han alt bør ligge til rette for investeringer. Her har selskapet en langsiktig kraftkontrakt, tilgang til høyt kompetent arbeidskraft og et samfunn som er rigget for industriell virksomhet.

LO-leder Roar Flåthen
I Årdal mener han alt bør ligge til rette for investeringer. Her har selskapet en langsiktig kraftkontrakt, tilgang til høyt kompetent arbeidskraft og et samfunn som er rigget for industriell virksomhet. Roar Flåthen. Trond Gram

– De bruker mye tid på å fortelle om viktigheten av langsiktige kraftkontrakter, men i Årdal er de sikret frem til 2050, sier han med henvisning til Tyin-kraftverkenes drøyt 3 TWh, som er øremerket industriproduksjon i nye 40 år.

Kraftavtalen omtales i Årdal bare som «gaven fra Gro», etter at daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i en 1. mai-tale lovet Årdal langsiktig kraftavtale fra Tyin-kraftverkene.40 år gamle verk

Ifølge Flåthen er norske aluminiumsverk i gjennomsnitt 40 år gamle, og overmodne for nyinvesteringer.

– Det er et enormt behov for investeringer i norsk aluminiumsindustri. Alle verkene begynner å bli gamle og det er et behov for investeringer på steder som Høyanger og Karmøy i tillegg til Årdal, sier han.

Hydro-direktør Hilde Merete Aasheim understreker på sin side at det er ikke noe Hydro heller vil enn å investere i Norge.

– Hydros utgangspunkt er at det ikke er noe vi heller vil enn å satse i Norge, sier hun.Grunnlag for investeringer

Aasheim viser imidlertid til at forutsetningene for å kunne investere i Norge framover er langsiktige, konkurransedyktige kraftbetingelser, og at selskapet lykkes i å utvikle teknologi som er enda mer kostnadseffektiv og miljøvennlig.

Hydro-direktør Hilde Merete Aasheim
Aasheim viser imidlertid til at forutsetningene for å kunne investere i Norge framover er langsiktige, konkurransedyktige kraftbetingelser, og at selskapet lykkes i å utvikle teknologi som er enda mer kostnadseffektiv og miljøvennlig. Hilde Merete Aasheim. Trond Gram

Likevel, for et selskap som tapte syv millioner kroner hver dag i fjor, er det et stykke frem til det blir tatt store investeringsbeslutninger i Norge.

– Vi forventer en krevende markedssituasjon også i årene fremover, og forventer ikke til å investere mye i Norge i de neste årene, sier hun, men legger til at det er viktig å få på plass konkurransedyktige rammebetingelser allerede nå som kan danne grunnlaget for framtiden.Koster å bygge industri

Til det har LO-sjefen følgende svar:

– Jeg skjønner at Aasheim er tilbakeholden med å love noe i en situasjon hvor de skal overleve, sier Flåthen.

Han tror Hydro skal lete lenge etter å finne lignende rammevilkår som de fikk i Qatar.

– Dette er ikke noe Hydro snakker mye om, men det å bygge opp en aluminiumsindustri i Qatar fra bunnen av koster mye penger. Det er jo en form for risiko det også, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.