INDUSTRI

Flagger ut produksjon

Stadig mer av Kitrons produksjon overføres til Litauen.
Stadig mer av Kitrons produksjon overføres til Litauen. Bilde: Finn Halvorsen
Trond Gram
4. nov. 2009 - 11:47

Finanskrisen treffer Kitron kraftig. Selskapet hadde en nedgang i driftsinntekter i tredje kvartal på 25,5 prosent, til 338,6 millioner kroner.

Resultat før skatt falt med 28 millioner kroner, til minus 0,6 millioner kroner.

– Vi merker særlig nedgangen i industrien. Vår nedgang er nært knyttet til nedgangen du har sett der. Spesielt i det svenske markedet. I det norske markedet har vi relativt sett en større dekning mot forsvar og offshore. Det er en nedgang der også, men relativt sett mindre enn industrien, sier Björn Wigström, økonomidirektør i Kitron til Teknisk Ukeblad.

Taper på industri og offshore

Tallenes tale er klar. For mens industrisegmentet sto for 23,7 prosent av Kitrons omsetning i tredje kvartal i fjor, var det redusert til 15,7 prosent i samme periode i år. Forsvar/offshore falt fra 29,9 til 26,4 prosent.

For å bøte på nedgangen har selskapet gjennomført omfattende kostnadskutt, eller «kapasitetsjustering» og «strømlinjeforming av driften». Det innebærer blant annet en overføring av produksjon til lavkostland.

– Vi har to produksjonslokaler i Kaunas i Litauen, og har overført produksjon gjennom flere år fra Sverige og Norge. Det siste vi har gjort er at vi har overført en stor kunde innen medisinsegmentet fra vår svenske virksomhet. Vi legger nå planer for hva som kan gjøres neste år i Litauen i stedet for i Norge eller Sverige, sier økonomidirektøren.

– Betydelig gevinst

Ifølge ham er det mye å spare på å produsere ting noen timer med fly lengre øst, enn i de to skandinaviske landene.

– Det er en betydelig gevinst på å overføre virksomhet dit, sier han.

Men samtidig understreker han at det fortsatt er viktig med nærhet til kundene. Oppgaver som krever høy kompetanse vil derfor fortsatt forbli i Norge.

– Det typiske er at vi flytter opp i verdikjeden. Det er fortsatt viktig med nærhet til kunden. Det blir mer utvikling, testing, industrialisering og den typen tjenester som krever høy kompetanse igjen i Norge, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.