INDUSTRI

Fjernvarme: Tilknytningsplikten kan bli skjerpet

MER FJERNVARME: Leverandører av varmepumper som sliter møter liten forståelse hos statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartmentet.
MER FJERNVARME: Leverandører av varmepumper som sliter møter liten forståelse hos statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartmentet. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
15. feb. 2008 - 13:47

Flere leverandører av varmpepumpesystemer opplever at tilknytningsplikten til fjernvarmeanlegg tar fra dem mulige kunder. Nå forteller Størvold at det i framtiden kan bli enda verre.

– Vi får ikke bygd ut fjernvarme uten tilknytningsplikt, til det er utbyggingen for dyr. Derfor er tilknytningsplikten en kostnad vi må ta, sier Størvold.

– Det er et komplisert spørsmål, vi vet at tilknytningsplikt byr på noen utfordringer. Men vi er kun opptatt av én ting: å få et mest mulig miljøvennlig samfunn, sier hun. Da hjelper det lite at forbrenningsanleggene slipper ut både CO 2 og andre uhumskheter.

– Alternativet hadde vært deponi av avfallet, eller eksport, sier Størvold og gjør det klart at regjeringen ser avfallsforbrenning i fjernvarmeanlegg som en god løsning.

På nettsidene fjernvarme.no går det frem at veksten har vært formidabel. Mens det i 1983 ble produsert 193 GWh energi i fjernvarmeanlegg, var produksjonen i 2006 knapt 2500 GWh. Og veksten fortsetter, innen 2011 skal produksjonen opp i 3,9 TWh, i tillegg er det planlagte anlegg som ikke er med i statistikken, heter det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.