INDUSTRI

Feil ved skotsk atomreaktor

SKAPER PROBLEMER: Kraftverket Torness i Skottland har blant annet hatt problemer med kjølingen. Sikkerheten blir nå satt under lupen i atomkraftbransjen, også ved europeiske kraftverk. Illustrasjonbildet er fra franske Thionville.
SKAPER PROBLEMER: Kraftverket Torness i Skottland har blant annet hatt problemer med kjølingen. Sikkerheten blir nå satt under lupen i atomkraftbransjen, også ved europeiske kraftverk. Illustrasjonbildet er fra franske Thionville. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
23. mars 2011 - 16:01

Atomkraftverket i skotske Torness har hatt flere sikkerhetsfeil, påpeker inspektører fra det britiske Nuclear Installations Inspectorate (NII) i en rapport.

Blant annet har sjøtang blokkert kjøleanlegget, og det har vært flere manuelle nedstengninger som ikke har vært planlagt, skriver The Guardian.

Hendelsene som er omtalt i rapporten skjedde høsten 2010.

Mistet kjøling

NII omtaler ett tilfelle da en gassirkuleringsenhet mistet strømmen. Enheten sørger for at luften sirkulerer og kjøler ned kjernebrenselet.

En annen hendelse kuttet strømmen til en enhet som behandler brukt brensel ved Torness-anlegget.

– Hendelsene bør få alarmklokkene til å ringe veldig høyt, sier atomkraftkonsulent Pete Roche, som også er redaktør for nettstedet no2nuclearpower.org.uk, til The Guardian. – Som vi har sett ved Three Mile Island, Tsjernobyl og nå Fukushima kan en kombinasjon av uventede hendelser som alle skjer på en gang fort føre til en alvorlig ulykke fordi drivstoffet i reaktorene er svært farlig.

Store mengder kraft

EDF Energy bekrefter ifølge Guardian at de har gjort en del feil, men sier at befolkningen ikke har vært i fare. Det franske selskapet driver åtte kjernekraftverk i Storbritannia, og er også ledende i konkurransen om å få bygge nye slike kraftverk.

Bloomberg rapporterte 22. desember i fjor om at en av kraftverkets blokker på 625 megawatt (MW) brått ble stengt ned.

Atomkraftverkene i Storbritannia stod på dette tidspunktet for rundt 7600 MW av den britiske kraftforsyningens totale effekt på rundt 60.000 MW.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også:

– Ikke dropp atomkraften

– Norge øker strålingsfrykten

– Fukushima ingen atomkatastrofe

Steng gamle kjernekraftverk

Kjernekraftindustrien får munnkurv

Tyskland stenger sju kjernekraftverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.