T2

Farlige piratvarer: Tollbeslagene er femdoblet

FARLIGE PRODUKTER: Det er ikke lenger bare falske Gucci-vesker som kommer til landet. Tolletaten beslaglegger også motorsager, aggregater, bildeler, vaskemidler og andre produkter som kan være farlige eller skadelige for forbrukerne.
FARLIGE PRODUKTER: Det er ikke lenger bare falske Gucci-vesker som kommer til landet. Tolletaten beslaglegger også motorsager, aggregater, bildeler, vaskemidler og andre produkter som kan være farlige eller skadelige for forbrukerne. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
16. sep. 2010 - 14:54

Kriminelle grupper tjener gode penger på å selge falske utgaver av motorsager, dieselaggregater, mobiltelefoner, blekkpatroner og vaskemidler.

I løpet av årets første syv måneder beslagla Tolletaten fem ganger flere piratvarer enn i fjor.

Mange varer har tekniske feil. Motorsager faller i biter, eller kjedet løsner. Aggregater gir støt. Mobilbatterier sprenger i ansiktet på folk. Parfymer og shampoo gir utslett og håravfall.



Farlige produkter

Merkevarer som du kjenner og stoler på kan rett og slett være livsfarlige kopier.

– Sannsynligheten er høy for at du får noe dritt, for å si det direkte, sier Viggo Elster i Tolletaten til Teknisk Ukeblad.

Etaten sitter ikke med fagkunnskap om innholdet i varene de beslaglegger, men ser flere åpenbare utfordringer.

– Vi ser jo på leker og dilldall at det er mye ftalater og tungmetaller der. Hvilken kvalitet de mer høyteknologiske produktene holder, vet vi ikke. Men de sparer nok inn på kvaliteten, sier Elster.



Økning i beslag

I løpet av årets sju første måneder har etaten beslaglagt 174.000 piratvarer verdt 35 millioner kroner. Også EU ser en stor økning i mengden piratvarer.

– Generelt sett blir det mer legemidler, elektronisk utstyr og bildeler, sier Elster.

– Er det enkeltprodukter som blir tatt, eller større partier?

– Det er vanligvis ikke store mengder, men en pall eller to som blir satt på en lastebil og forsøkt kjørt inn i landet.



– Risikofritt å selge

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener denne typen kriminalitet ikke blir tatt nok på alvor. De er fornøyde med at tolletaten nå øker sine beslag, men syns ikke det er nok.

– Likevel vet vi at stadig flere piratprodukter når frem til det norske markedet. En av grunnene til det er nok at det er nærmest risikofritt å selge piratprodukter i Norge, skriver advokat Anna Elisabeth Nordbø i NHO i en e-post til Teknisk Ukeblad.



Ønsker strengere straffer

Tolletaten mener at kriminelle grupper satser på denne typen kriminalitet fordi straffen er så liten i forhold til f.eks. narkotikasmugling. Med heroin i bagasjen er maksstraffen 21 års fengsel. For å smugle piratvarer får du maksimalt ett års fengsel.

– Tollvesenet ønsker høyere straffer. Danmark har strafferamme på seks års fengsel, sier Viggo Elster, og legger til: – Å smugle en kilo heroin fra Afghanistan gir deg en fortjeneste på 230.000 kroner. Kjøper du en kilo sildenafil, virkestoffet i Viagra, får du igjen tre millioner.



Krever mer informasjon

NHO mener politiet engasjerer seg for lite i denne typen kriminalitet. De ønsker strengere straffer.

– Strafferammen gjenspeiler ikke alvoret i denne kriminaliteten. NHO ønsker derfor strafferammen økt. Like viktig er det å arbeide med bevisstgjøring. Det finnes to typer kjøpere av piratprodukter; de som vet at det dreier seg om piratprodukter – særlig på grunn av prisen – og de som blir lurt til å tro at de kjøper originalen, skriver Nordbø.



Vil bli enda strengere

Justisdepartementet er bekymret for omfanget av piratvarer, særlig på grunn av sikkerhetsrisikoen.

De mener at de økte beslagene skyldes nye tollregler fra 2007.

I en e-post til Teknisk Ukeblad viser departementet til at straffen for forfalskning av merkevarer er økt fra 3 måneder til ett års fengsel fra 1. juli i år.

De foreslår nå at tollreglene skal håndheves sterkere. Forslaget skal ut på høring før jul.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.