ARKIVNYHETER

Får råd fra statens rådgiver

GIR RÅD: Jan Gunnar Pedersen har vært statens rådgiver i eierskapsspørsmål. Nå er han Kjell Inge Røkkes rådgiver.
GIR RÅD: Jan Gunnar Pedersen har vært statens rådgiver i eierskapsspørsmål. Nå er han Kjell Inge Røkkes rådgiver. Bilde: Johannessen, Sara
Trond Gram
23. apr. 2009 - 07:19

- Jeg er av banen og kommer til å bli og kommer til bli en annen næringslivseier og kapitalist enn det jeg har vært, sa en tydelig preget Kjell Inge Røkke da han møtte et fullsatt pressekorps på Månefisken i Oslo.

Mannen som skal hjelpe Aker-eier, den tidligere fiskeren og fotballklubbeieren Kjell Inge Røkke er ingen hvem som helst.

- En bauta

- Jeg har hyret inn Jon Gunnar Pedersen i Arctic for å gjennomgå hva selskapene skal gjøre. Han er en bauta og usannsynlig intelligent, sa Røkke.

Pedersen har i mange år hatt et tett forhold til staten, som rådgiver i en rekke finansielle saker. Fra 2002 og til han begynte som analysesjef i det nystartede meglerhuset Arctic Securities var han fast engasjert som statens rådgiver i eierskapsspørsmål. Flere medier har kalt ham en «mektig bakmann og rådgiver» og i boken «Hvem er hvem» som kom i fjor, ble han kåret til en av Norges ti mektigste anonyme maktpersoner.

Dette er et oppdrag han har utøvd i bakgrunnen, gjennom selskapet Immobiliare, som også var navnet på den lovlige virksomheten til karakteren Michael Corleone i Gudfaren.

- Med én gang man blir synlig i media, blir man båssatt. Jeg ser liten tilleggsverdi i å være offentlig eksponert, sa Jon Gunnar Pedersen da han en sjelden gang lot seg intervjue av Dagens Næringsliv i 2007.

Statens rådgiver PREGET: Kjell Inge Røkke var offensiv, men tydelig preget da han møtte pressen på Månefisken onsdag ettermiddag.
Statens rådgiver PREGET: Kjell Inge Røkke var offensiv, men tydelig preget da han møtte pressen på Månefisken onsdag ettermiddag.

Statens rådgiver

Pedersen har vært engasjert som strategisk og finansiell rådgiver i forbindelse med blant annet børsnoteringen av Telenor, Statoil og Cermaq. Han var delaktig i eierskapsmeldingen som kom i 2006 bisto staten i forbindelse med at Statoil kjøpte Hydros olje- og gassdivisjon.

På begynnelsen av 90-tallet var han personlig sekretær for Kristin Clemet da hun var arbeids- og administrasjonsminister i Syse-regjeringen. Deretter fortsatte han som politisk rådgiver i Høyre.

Da Pedersen gikk inn i det nystartede meglerhuset Arctic Securities, som ble startet av Røkkes «hoffmegler» Mads H. Syversen sommeren 2007, måtte han avvikle alle sine statskontrakter, men helt ute av dansen var han ikke.

Kjøpte aksjer for staten

Da staten ved Olje- og energidepartementet økte eierandelen i StatoilHydro til 67 prosent benyttet de seg av Arctic Securities som finansiell rådgiver. Totalt var 16 meglerhus inne i bildet da aksjene ble kjøpt, men i hovedsak var det rundt 9 meglerhus som gjennomførte kjøpene. Arctic Securities med Jon Gunnar Pedersen i spissen, koordinerte hele kjøpsprosessen.

Skal lage handlingsplan

Nå skal han lage en handlingsplan for Røkkes engasjement som næringslivsleder.

Røkke sier han ikke vet hva resultatet av denne gjennomgangen blir, bare at Aker Solutions-saken har gjort noe med hans evne og motivasjon til å drive butikk.

- Dette har skjedd og det vil få konsekvenser. Det blir ikke det samme etter dette. Det blir endring. Hva disse blir vet jeg ikke, sa Røkke.

Se Røkkes teknologi-foredrag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.