INDUSTRI

Får krisemidler til energisparing

Sør-Norge Aluminium får millionbeløp fra Enova til nye enøk-prosjekter.
Sør-Norge Aluminium får millionbeløp fra Enova til nye enøk-prosjekter. Bilde: CAMILLA AADLAND
Trond Gram
26. juni 2009 - 14:59

Ifølge en melding fra Olje- og energidepartementet får de to industribedriftene midler som Enova ble tilført gjennom regjeringens tiltakspakke i januar.

– Regjeringen er opptatt av å få frem denne typen prosjekter i norsk næringsliv og industri, hvor potensialet for energieffektivisering ofte er betydelig, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Satser på tross av finanskrise

Han mener det er gledelig at industrien fortsatt satser offensivt til tross for vanskelige økonomiske tider og at tildelingene viser at regjeringens krisepakke bidrar til grønne arbeidsplasser.

For Søral, en av sju aluminiumsprodusenter i Norge, vil pengene gå til modifikasjoner av strømskinner i en av produksjonshallene. Boliden skal bli den mest energieffektive sinkprodusenten i Europa og støtten fra Enova vil gå til etterisoleringstiltak, utskiftning av lysarmaturer, samt et prosjekt for gjenbruk av spillvarme.

Sparer 100 GWh årlig

Totalt har Søral fått 35 millioner kroner til energiøkonomisering, noe som utgjør rundt 13 prosent av en total investering på 270 millioner kroner. Ifølge aluminiumsprodusenten reduserer den energibruken fra 14,1 til 13,5 kWh per kilo produsert aluminium når prosjektet er fullført. Dette betyr totalt en besparelse på 100 GWh.

Bedriftene har tidligere mottatt 38,4 mill kroner. I den krevende økonomiske situasjonen disse bedriftene opplever er det nødvendig med en økning i støtten for å kunne gjennomføre prosjektene.

Minimum 20 prosent kutt

Tidligere i dag la Lavenergiutvalget frem sin rapport, som konkluderer med at det bør settes et politisk mål på minimum 20 prosent reduksjon i energibruk i industrien utover generell teknologiutvikling innen utgangen av 2020.

– Industrien er den største brukeren av energi og potensialet for energisparing er størst, men i stor grad er billige tiltak i industrien gjennomført, sier Marit Holtermann Foss som satt som medlem av utvalget for Norsk Industri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.