INDUSTRI

Får kikke i kortene

FÅR INFORMASJON: Statseide selskaper må rapportere til eierne om miljø- og klimapåvirkning og om pengebruk i utlandet. Dette gir miljøvernerne mulighet til å kikke dem i kortene og presse dem i miljøvennlig retning, mener WWFs leder Rasmus Hansson.
FÅR INFORMASJON: Statseide selskaper må rapportere til eierne om miljø- og klimapåvirkning og om pengebruk i utlandet. Dette gir miljøvernerne mulighet til å kikke dem i kortene og presse dem i miljøvennlig retning, mener WWFs leder Rasmus Hansson. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
1. apr. 2011 - 16:11

– Staten har gjort det lettere for oss å gjøre jobben vår, sier WWF-leder Rasmus Hansson til Teknisk Ukeblad. – Vi ser på dette som en etappeseier.

Det sier han selv om Statoil får fortsette å utvinne det WWF ser som miljøskadelig olje fra oljesand i Canada, uten at staten stikker en eneste kjepp i hjulene for Helge Lund & co.

– Vi hadde ingen forventning av at Giske skulle kaste Statoil ut av Alberta i ettermiddag, sier Hansson.

Får mer innsyn

Men WWF og de andre miljøorganisasjonene ser med forventning frem på rapportene som Statoil, Statkraft, Yara og andre statsselskaper må sende fra seg om miljø- og klimapåvirkning, rapporter som regjeringen trolig vil diskutere med miljøbevegelsen.

Trond Giske legger frem stortingsmelding nr 13 om eierskap 1. april 2011
Men WWF og de andre miljøorganisasjonene ser med forventning frem på rapportene som Statoil, Statkraft, Yara og andre statsselskaper må sende fra seg om miljø- og klimapåvirkning, rapporter som regjeringen trolig vil diskutere med miljøbevegelsen.EIEREN: Trond Giske la i dag frem stortingsmelding nr. 13 om eierskap. Der stiller han nye krav til rapportering om blant annet miljø- og klimapåvirkning. Det er så langt uklart om dette vil føre til økt statlig styring på disse feltene. Kjetil Malkenes Hovland

– Nesten ingen andre enn Statoil-ledelsen og Statoil-styret hevder at tjæresand er en god idé. Det er en uhyre problematisk virksomhet. Den nye eierskapsmeldingen gir oss mange flere redskaper til å presse videre i retning av at staten operasjonaliserer og iverksetter sine miljøkrav, sier Hansson.

Han mener meldingen peker i riktig retning, og sier at WWF derfor forsøker å være positive.

Les eierskapsmeldingen her

– Tenker ikke klima

– Giske understreker at hovedeierens ansvar er økende og at eierskapet skal bli mer aktivt. Han peker da på noen konkrete tiltak, som krav til miljøtiltak i selskapene. Vi har laget en rapport som sjekker om det er miljø- og klimakriterier i styringen av dagens statseide selskaper, og ingen av dem har det. Nå bekrefter Giske at alle skal ha det, sier Hansson.

WWF er også fornøyde med at regjeringen stiller krav om at selskapene de eier skal bruke best tilgjengelige teknologi og at statseide selskaper skal være miljøledende på sine områder.

– Dette er bra, særlig rapporteringskravet på miljøstandarder. Det er mye tydeligere enn i forrige eierskapsmelding og gir staten muligheter til å styre i riktig retning og oss som eksterne til å drive denne utviklingen i riktig retning, sier Hansson.

– Ødelegg og rapporter

WWF og andre miljøvernere har vært særlig opptatt av Statoils aktivitet innen oljesand, som gir store naturinngrep og utslipp av klimagasser. Her mener Hansson at regjeringen ikke tar nok styring.

– Hittil er det slik at Statoil fritt kan ødelegge jordas klima, så lenge de gjør det med den best tilgjengelige teknologien og rapporterer om det til Ola Borten Moe. Tjæresand er en strategisk hovedsatsing for Statoil, og er det noe eierne skal forholde seg til så er det strategiske hovedgrep, sier Hansson.

Når regjeringen bruker Eierskapsmeldingen til å ta grep for å begrense lederlønningene, så burde de også klare å gjøre noe med oljesanden, mener WWF-lederen.

– Hopper over bord

– Tjæresandsaken viser at de vanskelige miljøsakene så hopper regjeringen over bord og vil ikke ta det ansvaret som vi adresserer. De henviser til selskapet selv, og det blir ekstra påtakelig når man ser at regjeringen i høyeste grad er operativ på lederlønninger. Det betyr at regjeringen har en lang vei å gå i å omsette disse nye miljøkravene i en praksis som får reell betydning for miljøet, sier Hansson.

Han mener det vil bli interessant å se hvordan Statoil skal forklare hvordan tjæresand er i tråd med eiernes krav om at selskapet skal være miljøledende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Regjeringen har skjønt at tjæresanden er et veldig alvorlig problem, og det ligger i kortene at de håper at Helge Lund og Statoils styreleder (Svein Rennemo, journ.anm.) også skal skjønne det, sier Hansson.

Uklart om rapportering

Det er ikke så tydelig i meldingen nøyaktig hva som skal rapporteres om klima og miljø, men WWF er glade for at regjeringen vil ha med miljøbevegelsen og andre «viktige interessenter» i prosessen.

– Eierskapspolitikken skal utvikles i dialog med «interessenter», altså sånne som oss. Vi forutsetter at vi får tilgang på rapporteringen og får kommentere den. Dermed vil vi kunne overvåke at rapporteringen skjer, og vi kommer til å stille krav om hvordan det skal skje, sier Hansson.

WWF har bedt om samtaler med departementet, og får det trolig etter påske.

Uklart om Statoil

Også når det gjelder Statoils rolle innen fornybar energi er eierskapsmeldingen løs i formuleringene. «Staten er opptatt av at Statoil kan ha virksomhet innen fornybar energi,» skriver regjeringen. Altså verken må eller skal Helge Lund satse på fornybar energi. Men han kan hvis han vil.

– Jeg kaller det et fikenblad. Eierskapsmeldingen sier flere altfor svake ting, miljømessig utilstrekkelige ting. Det stilles ikke krav om at Statoil skal bli fornybart, det bare åpnes for det. Det viser at vi har et godt stykke å gå til å få staten til å ta samme politiske ansvar for miljødelen av selskapene som for eksempel for kvinneandel i selskapenes styrer, sier Hansson.

Han mener Norge har en eierskapspolitikk som ikke sikrer at statlig eide selskaper brukes til å fremme regjeringens egen klimapolitikk.

– Skal regjeringen oppfylle sin egen klimapolitikk vil den før heller enn senere begynne å bruke de statlige selskapene som redskap. Men vi har fått en del mål og forpliktelser som flytter eierskapspolitikken i riktig retning, sier Hansson.

Les også: Giske vil selge SAS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.