INDUSTRI

Får ikke jodtabletter

BER OM JOD: Marita Eraker er praktikant på Vitus Apotek Colosseum. Flere kunder kommer til henne og ønsker å kjøpe jodtabletter etter atomulykken i Japan. Men slike tabletter er reseptbelagt.
BER OM JOD: Marita Eraker er praktikant på Vitus Apotek Colosseum. Flere kunder kommer til henne og ønsker å kjøpe jodtabletter etter atomulykken i Japan. Men slike tabletter er reseptbelagt. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
16. mars 2011 - 12:39

– Jeg har personlig fått tre forespørsler om jodtabletter, sier praktikant Marita Eraker på Vitus Apotek Colosseum til Teknisk Ukeblad.

Hun jobber for flere apoteker. Flere kunder har bedt om jodtabletter etter atomulykken i Japan, først og fremst fordi de skal på ferie eller forretningsreise til Asia. Men Eraker må dessverre skuffe dem. Jodtabletter er kun å få på resept, og apotekene har dem sjelden inne.

– Jodtabletter er ikke noe vi har hatt inne. Leger må søke Statens Legemiddelverk først. Vi har ikke dette i det vanlige sortimentet vårt, sier Eraker.

Les også:

Sjelden i bruk

Jodtabletter, skjermbilde fra Vitus Apotek.
JODTABLETTER: Slik ser pakningen ut. Jod metter skjoldbruskkjertelen så den ikke tar opp radioaktivt jod, men virker ikke mot andre radioaktive stoffer. Kjetil Malkenes Hovland
Jodtabletter brukes i beredskap ved atomulykker, eller for pasienter med spesielle lidelser i skjoldbruskkjertelen.

Nå har apoteket på Majorstuen bestilt inn jodtabletter, i tilfelle flere kunder kommer med resept og vil ha tabletter.

– Vi bestilte inn i går og får det trolig inn i løpet av dagen, sier Eraker.

Har beredskapslagre

Apoteker i Sverige og Danmark opplever også pågang av kunder som ønsker å kjøpe jodtabletter.

Inntak av jod hindrer skjoldbruskkjertelen i å ta opp radioaktivt jod ved atomkatastrofer, fordi den allerede er mettet.

I Nord-Norge har alle kommuner nord for Salten egne lagre av jodtabletter i tilfelle atomulykker, først og fremst på kjernekraftverket på Kola.

Det er også fire lagre i Sør-Norge. I Bergen lagrer de jodtabletter siden marinebasen Haakonsvern kan ta imot atomubåter, og det er også jod-beredskap rundt forskningsreaktoren i Halden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.