INDUSTRI

Får 90 millioner av Enova

Foto: Elkem

– Vi har gitt tilsagn til Elkem for å få satt dem i gang for å utvikle dette kraftgjenvinningsprosjektet. Vi vet at de har den kunnskapen som skal til for å vite hvordan dette passer inn i deres prosesser. De er det eneste silisiumverket som lager kraft av spillvarme, sier Marit Sandbakk områdeleder for industri hos Enova til Teknisk Ukeblad.

Varmekraftverket er ett av flere som utvikles i samarbeid med Statkraft og hvor overskuddsvarme fra industrien skal brukes som innsatsfaktor for kraftproduksjon.

Ifølge Bjørn Holsen, direktør for ny energi i Statkraft, er prosjektet kostnadsberegnet til 515 millioner kroner. Gjenvunnet energi er totalt 180 GWh per år ved full drift.

Gjennomfører hovedstudie

– Det som er på trappene nå er å gjennomføre en hovedstudie som skal danne grunnlag for en investeringsbeslutning. I løpet av første kvartal 2010 håper vi å bekrefte de økonomiske forutsetninger som er lagt til grunn så langt, sier Holsen.

Statkraft har lignende prosjekter på gang med Eramet i Sauda, som ble skrinlagt inntil videre tidligere i år. Enova ga 35 millioner kroner i støtte til det prosjektet. Støtte er også gitt til Finnfjord smelteverk og Mo Industripark.

Investeringsstopp i Sauda

– Vi har gitt flere tilsagn før som er stoppet av ymse grunner. I Sauda har de fått investeringsstopp, men ikke gitt opp prosjektet ennå, forteller Sandbakk.

Hun forteller at en av grunnene til at Elkem nå får 90 millioner kroner er fordi det dreier seg om å utnytte et gammelt varmekraftverk som står på industriområdet.

I tillegg har Elkem mulighet til å overføre teknologien til andre smelteverk selskapet driver i Norge.

Viktig støtte

– Dette er et prosjekt vi har jobbet med lenge, og som har kommet veldig langt, men støtte fra Enova er helt avgjørende for at prosjektet skal la seg gjennomføre, sier direktør i Elkem, Johan Hovland.

Ifølge ham er det snakk om en utvidelse og full modernisering av det anlegget som allerede står der.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.