INDUSTRI

Færre personskader på skip

Tore Stensvold
22. sep. 2010 - 11:35

I løpet av årets seks første måneder har Sjøfartsdirektoratet fått melding om 145 ulykker. Det er 23 flere enn samme periode i fjor. Syv personer omkom. Totalt er det imidlertid registrert 265 ulykker med skip. Seks skip forliste.

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er glad for at statistikken går riktig vei for personskader, men er skuffet over at antall ulykker går opp.

Tar ikke ansvar

– Denne økningen er skuffende, særlig sett i lys av det store fokus det har vært på forebygging av ulykker. Det kan virke som om deler av næringen ikke tar det ansvaret de er pålagt. Vi vil følge den videre utviklingen nøye, sier Akselsen i en pressemelding.

Når direktoratet sammenlikner gjennomsnittet for første halvår i perioden 2000-2009 mot årets tall, er det likevel en positiv trend.

Både antall omkomne og antall forlis er under gjennomsnitt sammenlignet med første halvår i perioden 2000-2009.

Flere på grunn

Det har vært en økning i antall grunnstøtinger og kontaktskader. Til tross for stort fokus på ulykker med ferger som kolliderer med kai, viser tallene ingen bedring, skriver direktoratet. Antall grunnstøtinger blant fiskefartøy har økt, mens det for passasjerskip er tallet uforandret. Direktoratet registrerer en liten reduksjon i antall grunnstøtinger av tørrlasteskip.

For hurtigbåter har utviklingen også vært positiv. I 2009 registrerte direktoratet 10 grunnstøtinger og kontaktskader med hurtigbåter hvorav flere var svært alvorlige. Så langt i 2010 derimot viser tallene en klar bedring med kun 3 registrerte hvorav en alvorlig.

Skolering

Direktoratet tror økt oppmerksomhet om opplæring gir resultater for antall personulykker.å

Nedgangen er på 15 prosent sammenlignet med første halvår i 2009.

– Selv om tallene fortsatt er for høye, er det gledelig å registrere at antall personulykker går ned. Dette er en indikasjon på at opplæring og fokus på sikre arbeidsmetoder om bord gir resultater, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.