INDUSTRI

Færre omkom til sjøs

DELVIS FORNØYD: Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er glad for at antall omkomne til sjøs viser nedgang i fjor.
DELVIS FORNØYD: Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er glad for at antall omkomne til sjøs viser nedgang i fjor. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
8. apr. 2011 - 14:56

Fakta:

Statistikk fra Sjøfartsdirektoratet finner du her.

Antall omkomne på sjøen falt fra 23 i 2009 til 15 i 2010.

Men samtidig økte antall ulykker. I 2010 ble det registrert 249 skipsulykker, mot 234 ulykker i 2009. Det gledelige er imidlertid at færre omkommer i ulykkene.

Farlige ferjer

Ifølge Sjøfartsdirektoratets statistikk, blir det flere ulykker med ferjer, såkalte kontaktskader der ferjen kolliderer med kaia. Det skjedde 50 ganger i fjor.

Farlig fiske

Sjøfartsdirektoratets statistikk viser at fiskere fortsatt har en utsatt jobb. Åtte av de 15 omkomne var fiskere. Tre personer døde i skipsulykker og 12 kategoriseres som arbeidsulykker.

Fin tendens

Tendensen går i retning av færre omkomne og færre personulykker, mener direktoratet.

I 2005 var tallet på personulykker på litt over 600. Tallene for 2010 var nede på 246 registrerte personulykker.

En mulig forklaring på de gledelige tallene for 2010, kan være at det ikke inntraff såkalte storulykker, det vil si ulykker med flere enn fem omkomne. I slike ulykker kan det også være flere skadde.

Gjennomsnittet for antall omkomne i årene 2000–2010 er 23 pr. år. Tallene inkluderer ulykker på utenlandske skip i norsk farvann, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

BUMP: Flere ferjer fikk et ublidt møte med kaia i fjor enn året før. ILLUSTRASJONSBILDE

Gledelig trend

– Selv om 15 omkomne er for mange, er det svært gledelig at vi endelig kan registrere en nedgang i antall som mistet livet, og nedgang i det totale antall personulykker, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en kommentar til Sjøfartsdirektoratet sin ulykkesstatistikk for 2010.

Avdelingsdirektør Bjørn E. Pedersen i Sjøfartsdirektoratets avdeling for strategisk sikkerhet tror at mer fokus på sikkerhet og HMS-arbeid om bord på skipene. Men han tilskriver også bedringen at direktoratet de siste årene har intensivert sine uanmeldte tilsyn og sitt holdningsskapende arbeid.

– At tallet på personulykker fremdeles synker er svært positivt. Det viser at den langsiktige trenden fortsetter, sier Pedersen.

Liker ikke hurtigbåter

Ulykker med hurtigbåter bekymrer Sjøfartsdirektoratet. Antall grunnstøtinger med hurtigbåter økte fra sju i 2009 til ni i fjor. Selv om det er små tall, mener direktoratet likevel at det er for mange hurtigbåtulykker. Ingen omkom i slike ulykker i 2010.

– Flere av disse ulykkene skjer i stor hastighet og gjerne også i dårlig sikt. Når en hurtigbåt med for eksempel 100 passasjerer kjører på et skjær i 30 knop, så er det bare tilfeldigheter som gjør om ikke ulykken for alvorlige konsekvenser, sier Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.