INDUSTRI

Eurostars sikrer fremtiden

Eirik Næss-Ulseth har vært med på å starte en rekke suksessfulle biotekselskaper. Eurostars har hjulpet flere av dem.

AKTIV: Eirik Næss-Ulseth er proppfull av ideer og har fått Eurostars-støtte til flere prosjekter. Han tror programmet bidrar til å skape mer norsk industri.
AKTIV: Eirik Næss-Ulseth er proppfull av ideer og har fått Eurostars-støtte til flere prosjekter. Han tror programmet bidrar til å skape mer norsk industri.

– Se på denne her. Et fint hjelpemiddel som er lett å bruke og som har skapt industriarbeidsplasser her i Norge. Vi startet nettbutikk i desember i fjor og har allerede solgt 2000 av dem. Nå skal vi inn i nye markeder, sier Næss-Ulseth mens han viser fram radonmåleren Canary.

Flere tall blinker over skjermen på den lille sorte boksen med den grå overflaten. Canary måler radonnivået kontinuerlig der den befinner seg, noe som kan være nyttig ettersom radonstråling kan forårsake både multippel sklerose og lungekreft.

Canary: På markedet etter 36 måneder

Søker om hjelp

Selskapet som utvikler måleren heter Corentium og ble startet i 2008. Selskapet har akkurat nå en søknad inne hos Eurostars som venter på svar.

Målet er å integrere måleren med ventilasjonssystem-produktet til Independia i Sverige, slik at man kan tilby en løsning i markedet som styrer radonnivået direkte. Til et slikt prosjekt trengs det drahjelp.

– Investorer er opptatt av risikoreduksjon og vil ha høyest mulig avkastning til minst mulig risiko. Hvis selskaper kan komme og si at de har et finansiert FoU-prosjekt som dekker mye av produktutviklingen, har man større mulighet for å nå opp. Det eneste forskningsprogrammet som er direkte rettet mot små tidligfaseselskaper er Eurostars. Derfor er det et veldig viktig program, sier Næss-Ulseth.

Eurostars: De små bør få mer forskningsstøtte

Får støtte

Han snakker av erfaring. To andre selskaper han har vært med på å starte, Novelda og Pubgene, har allerede fått Eurostars-støtte.

Pubgene har utviklet en teknologi som gjør at man kan trekke ut medisinsk informasjon fra store datamengder, deriblant DNA-analyser.

Novelda har utviklet en elektronisk brikke som brukes i radarsystemer. Brikken gjør det mulig å lage radarer som eksempelvis måler avstand, ser igjennom objekter, måler bevegelser, pust og puls.

Etterlyser mer

Næss-Ulseth er fornøyd med støtten, men skulle ønske det fantes flere støtteordninger for små tidligfasebedrifter i Norge.

– Det er en kjempeutfordring å skaffe såkornkapital når man skal bygge ny industri i Norge. Hvis vi skal drive med noe annet i dette landet enn olje og gass, må vi bygge opp industri på de andre områdene. Vi skulle derfor hatt mer fokus på å støtte småbedrifter i en tidlig fase. Det hadde gitt risikoreduksjon og dokumentert kvaliteten hos dem som lykkes med å oppnå støtte, mener han.

Les også:

Her er din nye kreftlege

Flere søker forskningsstøtte 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.