Eurofighter-nei skaper trøbbel for Prototech

Eurofighters beslutning om ikke å delta i konkurransen om leveranser tio Norge, får negatvie konsekvenser for flere norske industribedrifter. (Bilde: EADS)
Eurofighter tar av, men ikke med det norske flagget malt på kroppen.
Pål Bjørseth, prosjektleder for kampflyprosjektet, kan ikke love at det blir en løsning på industriavtalene. (Bilde: Trond Gram)
Brenselcellen utviklet av Prototech. Landets første høytemperatur brenselscelle på gass er i drift på Kollsnes utenfor Bergen. Teknologien er utviklet og produsert av Prototech i Bergen. Det var forskningsminister Tora Aasland som innviet den før påske 2008. (Bilde: Prototech)
Pål Bjørseth, prosjektleder for kampflyprosjektet, kan ikke love at det blir en løsning på industriavtalene. (Bilde: Trond Gram)
  • Industri

Før påske satte forskningsminister Tora Aasland landets første høytemperatur brenselscelle på gass i drift på Kollsnes utenfor Bergen. Teknologien utviklet og produsert av Prototech i Bergen.

Selskapet har også utviklet en energikilde for fly basert på den samme teknologien, men etter at Eurofighter trakk seg fra den norske kampflyprosessen er en avtale på nær 50 prosent av omsetningen satt på vent.

Nå håper Prototech Forsvarsdepartementet bestemmer seg for å videreføre avtalene likevel. I disse dager tas beslutningen om hva som skal gjøres med industriavtaler verdt 150 millioner kroner.

Store ressurser

- Vi har fått melding om at noen av prosjektene kanskje vil bli igangsatt, men muligens i redusert omfang, sier Marian N. Melle, administrerende direktør i Bergens-selskapet Prototech.

- Vi er opptatt av å bli prioritert i den sammenhengen. Vi er en liten bedrift og har over lang tid brukt store ressurser for å få fremforhandlet denne avtale, forteller hun.

- Dette er den gyldne sjansen vi har for å komme inn med høyteknologiske leveranser til EADS. Vi kunne fått en posisjon for å utvikle denne brenselscelleteknologien videre og levere, ikke bare til Eurofighter, men også til andre EADS-selskaper, sier Melle.

- Vil ikke bruke penger

Prosjektleder for anskaffelsen av 48 nye kampfly til Forsvaret, Pål Bjørseth, bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at det skal tas en beslutning om industriavtalene i nær fremtid. Alle mulige alternativer skal etter det Teknisk Ukeblad erfarer ha blitt diskutert, men Bjørseth kan ikke love at noen prosjekter blir videreført.

- Jeg vil ikke gå i detalj på hva vi har vurdert i denne saken. Den er tilbehandling og det er bare fantasien som setter grenser for hva vi gjør. Men til syvende og sist er dette en politisk beslutning, sier Bjørseth.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå