INDUSTRI

Endringer i F-35-programmet kan berøre Norge

MER KRØLL?: Forsvarsdepartementet i Norge har fått det som betegnes som foreløpig informasjon om hvilke beslutninger som er fattet i USA. Det er fortsatt usikkert hvordan det vil påvirke våre F-35-kjøp.
MER KRØLL?: Forsvarsdepartementet i Norge har fått det som betegnes som foreløpig informasjon om hvilke beslutninger som er fattet i USA. Det er fortsatt usikkert hvordan det vil påvirke våre F-35-kjøp. Bilde: Neal Chapman
7. jan. 2011 - 08:16

Forsvarsminister Robert Gates redegjorde torsdag for innsparingene i det amerikanske forsvarsbudsjettet og mulige følger for utvikling og produksjon av F-35. Forsvarsdepartementet i Norge har fått det som betegnes som foreløpig informasjon om hvilke beslutninger som er fattet i USA.

– Det er for tidlig å si noe om en eventuell konsekvens for Norges bestilling av kampfly, heter det i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet torsdag kveld.

Les også: F-35B ligger tynt an

Forsinket igjen

Det framgår imidlertid at utviklingsprogrammet for den varianten av F-35 som Norge skal ha, blir forlenget med ytterligere 10 måneder. Departementet har tidligere fått beskjed om at de første leveransene er forskjøvet fra 2016 til 2018. Når blir det trolig nok en forsinkelse.

I pressemeldingen heter det også at forlengelsen av utviklingsprogrammet vil koste rundt 4,6 milliarder dollar, men at denne kostnaden «i utgangspunktet» dekkes av amerikanske myndigheter.

Det heter videre at det amerikanske forsvaret planlegger å forskyve deler av bestillingen i de nærmeste årene. Dette betyr at produksjonsvolumet også blir forskjøvet, slik at den norske planen om å kjøpe når produksjonen er på topp og stykkprisen lavest, kan bli berørt.

Les også: Mot nye forsinkelser for F-35

Flere opplysninger

Men FD understreker at det er for tidlig å ha noen fast formening om dette før det er innhentet nærmere opplysninger. Endringer i det flernasjonale programmet som får konsekvenser for Norge, vil kunne påvirke tidspunktet for framleggelsen for Stortinget, heter det.

– En norsk delegasjon på embetsnivå reiser til USA i neste uke. Jeg vil informere Stortinget om eventuelle konsekvenser for det norske kampflyprogrammet på en hensiktsmessig måte, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Omleggingen på amerikansk side innebærer at utviklingen av de tre ulike variantene av F-35 blir koblet fra hverandre, slik at forsinkelser for én type ikke skal føre til forsinkelser for de andre. Det er særlig den varianten som skal ta av og lande vertikalt, som har møtt problemer i testfasen. Dette er ikke den varianten av F-35 Norge eventuelt skal kjøpe. (©NTB)

Les også: F-35 er ikke ferdigtestet før 2016

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.