INDUSTRI

– En uren og uryddig prosess

SV ble lurt i kampflysaken, mener SV-veteran Stein Ørnhøi.
SV ble lurt i kampflysaken, mener SV-veteran Stein Ørnhøi. Bilde: Lockheed Martin
Trond Gram
16. nov. 2009 - 08:00

En uke etter at Erling Borgen angrep regjeringen, og SV, for å svikte freden ved å kjøpe amerikanske kampfly, går tidligere SV-leder Stein Ørnhøi ut og forsvarer partiet.

Til Dagsavisen sier han at hele flykjøpsaken var en uren og uryddig prosess.

– SV ble lurt. Hvem som lurte oss vet jeg ikke. Hadde jeg visst det, ville jeg ikke nølt med å fortelle det, sier han til avisen.

Best på pris og gjenkjøp

I en kronikk i avisen skriver han at SV følte seg sikker på at det svenske kampflyet Jas Gripen ville komme ut best på industriavtaler og pris.

«Når det gjaldt militær kapasitet var vi hele tida innforstått med at de som styrte prosessen ville sørge for a det amerikanske flyet kom best ut. Vi visste blant annet at de graderte anbudsdokumentene som ble sendt ut både til lockeed Martin, Saab og Eurofighter inneholdt spesifikasjoner som var tatt rett ut av presentasjonsbrosjyren for det amerikanske jagerflyet,» skriver Ørnhøi

– Mer enn vi fryktet

Simuleringene fra Forsvarsdepartementets eksperter mener han ga svar avhengig av hva en puttet inn i datamaskinen.

«Men at til og med de var laget slik at det svenske flyet var spesielt egnet til å utslette arabiske landsbyer, var mer enn hva vi hadde fryktet.»

Ifølge Ørnhøi, som selv kjempet for at Norge skulle kjøpe Jas Gripen, satt den svenske forsvarsministeren i middag med daværende norsk forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen kun få timer før beslutningen om å kjøpe F-35 ble kjent, uten å antyde annet enn at Sverige var med i konkurransen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.