- En industrigigant er borte

Jens Petter Ekornes døde natt til søndag, 66 år gammel. (Bilde: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
I 2005 ble Jens Petter Ekornes utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Han delte æren med sine ansatte, og uttalte at "det var feil at de skulle slite livet av seg mens han skulle gå rundt og dingle med medaljer". (Bilde: Kjell Herskedal/Scanpix)

«Stresslesskongen» er han blitt kalt etter å ha ledet Ekornes-konsernet siden 1970-tallet.

Jens Petter Ekornes døde natt til søndag etter å ha slitt med lungeplager i flere år.

Beviste at det går an

– En industrigigant har gått bort. Vi har mistet en viktig pioner. Dette er en milepæl for bygda, sier sogneprest Per Inge Haugen i Sykkylven menighet til VG Nett.

– Ekornes var en person som beviste at det går an å bygge en stor industri på et lite sted på Vestlandet og produsere varer for verdensmarkedet. På tross av et høyt kostnadsnivå i Norge klarte han å konkurrere, med et produkt som var unikt. Han var viktig for lokalsamfunnet og for næringslivet som sådan, fordi han beviste at det går an, sier NHO-direktør Finn Bergesen jr. til Dagens Næringsliv.

– Stor ressurs

Jens Petter Ekornes var også politisk engasjert og medlem av Høyres sentralstyre i mange år. Høyres leder, Erna Solberg, mottok søndag den triste meldingen om Jens Petter Ekornes sin bortgang.

– Jens Petter var en stor ressurs for oss. Hans store styrker var medmenneskelighet, ansvarlighet og langsiktighet. Slik ble han en populær næringslivsleder, som turte å gjøre store investeringer i Norge, sier Solberg til NTB.

– Da Jens Petter ble slått til ridder av St. Olavs Orden i 2005 valgte han å dele æren med sine ansatte. Det sier mye om Jens Petter som person.

Hindret utflagging

Jens Petter Ekornes var nevø av Jens E. Ekornes som grunnla J.E. Ekornes Fabrikker.

Han gikk inn i firmaet i 1976 fungerte siden da som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem bortsett fra i perioden 1987 til 1990. Han kom tilbake til møbelkonsernet for å hindre at den nye ledelsen flagget ut fra sunnmørsbygda.

– Han har betydd veldig mye for Ekornes, og særlig for de ansatte som en kilde til inspirasjon. Det han sto for sitter i veggene. Og han var viktig i snuoperasjonen på begynnelsen av 90-tallet, sier konsernsjef Nils Fredrik Drabløs i Ekornes til DN.

Ekornes-konsernet er det største møbelimperiet i Norge, med en årlig omsetning på over 2,5 milliarder kroner, som blant annet skriver seg fra lenestolsuksessen «Stressless».

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå