En halv milliard i F-35-kontrakter har forduftet

En halv milliard i F-35-kontrakter har forduftet
Lockheed Martin har dobbelttegnet flere norske industrikontrakter, og summen av de norske kontraktene er derfor 540 millioner kroner lavere enn antatt. Bilde: Lockheed Martin

Lockheed Martin innrømmer nå at de har dobbelttegnet norske kontrakter, slik at den reelle summen er 2,1 milliarder, skriver Klassekampen.

– Lockheed Martin har krøpet til korset og innrømmet å ha overrapportert hvor store kontrakter Norge har fått. Det er uheldig at Lockheed Martin har rotet i regnskapet, og vi venter at de lever opp til forventningene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til avisa.

Vilkår

Da Stortinget vedtok å erstatte Forsvarets F-16-jagerfly, var det et viktig vilkår at norsk industri skulle få kontrakter til norsk forsvarsindustri.

Nå viser det seg altså at Stortinget og regjeringen ble forledet til å tro at selskaper som Kongsberg og Natech hadde fått kontrakter for 540 millioner kroner mer enn det som var tilfellet.

– Uheldig

Opplysningen kommer fram i innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité om neste års forsvarsbudsjett som tirsdag ble behandlet på Stortinget.

– Dette er svært uheldig. Jeg håper departementet går noen runder med Lockheed Martin nå, slik at tallene blir korrekte i framtida, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre.

Espen Barth Eide understreker imidlertid at norsk industri til tross for nedjusteringen har fått større kontrakter enn det man hadde regnet med.