INDUSTRI

En halv milliard i F-35-kontrakter har forduftet

Lockheed Martin har dobbelttegnet flere norske industrikontrakter, og summen av de norske kontraktene er derfor 540 millioner kroner lavere enn antatt.
Lockheed Martin har dobbelttegnet flere norske industrikontrakter, og summen av de norske kontraktene er derfor 540 millioner kroner lavere enn antatt. Bilde: Lockheed Martin
14. des. 2011 - 07:35

Lockheed Martin innrømmer nå at de har dobbelttegnet norske kontrakter, slik at den reelle summen er 2,1 milliarder, skriver Klassekampen.

– Lockheed Martin har krøpet til korset og innrømmet å ha overrapportert hvor store kontrakter Norge har fått. Det er uheldig at Lockheed Martin har rotet i regnskapet, og vi venter at de lever opp til forventningene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til avisa.

Vilkår

Da Stortinget vedtok å erstatte Forsvarets F-16-jagerfly, var det et viktig vilkår at norsk industri skulle få kontrakter til norsk forsvarsindustri.

Nå viser det seg altså at Stortinget og regjeringen ble forledet til å tro at selskaper som Kongsberg og Natech hadde fått kontrakter for 540 millioner kroner mer enn det som var tilfellet.

– Uheldig

Opplysningen kommer fram i innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité om neste års forsvarsbudsjett som tirsdag ble behandlet på Stortinget.

– Dette er svært uheldig. Jeg håper departementet går noen runder med Lockheed Martin nå, slik at tallene blir korrekte i framtida, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre.

Espen Barth Eide understreker imidlertid at norsk industri til tross for nedjusteringen har fått større kontrakter enn det man hadde regnet med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.