INDUSTRI

En gigant av en femaksefres

STØRSTE: Imponerende størrelse på Norges største femakse fresemaskin. Maskinen kan frese former og plugger som er opptil 26 meter lange.FOTO: EASY FORM
STØRSTE: Imponerende størrelse på Norges største femakse fresemaskin. Maskinen kan frese former og plugger som er opptil 26 meter lange.FOTO: EASY FORM

Monstret brukes til å lage store plugger og former på inntil 26 meters lengde, 4,5 meter høye og 7,5 meter bredde.

Hele installasjonen har kostet rundt 12 mill. kroner.

Daglig leder Endre Kvalheim i Easy Form AS forteller at fresemaskien først og fremst er beregnet for å lage former og plugger.

Lystige båter

Plugger er blant annet utgangspunket for å støpe lystbåter i plast. Pluggen er en direkte kopi som igjen brukes for å lage støpeformen.

– Vi har satset på å få laget denne store fresemaskinen fordi det blir stadig mer bruk av komposittmateriale. Bortsett fra størrelsen er ikke fresemaskinen så revolusjonerende. Den kan arbeide med en rekke materialer, men metaller og stein går dårlig, sier han.

Fra A til Å

Sammen med selskapet Nordwest3D som har samme kontorsted og eiere, kan de tilby tjenester fra skisse, design, materialkunnskap og produksjon til slutt.

De to selskapene arbeider med forskjellige DAK-programmer som Catia, Inventor og AutoCAD. Dessuten kan de også ta seg av visualisering.

– Siden starten i april i fjor har vi arbeidet med rundt 60 forskjellige prosjekter vi har brukt fresemaskinen på, forteller Kvalheim. I alt har Easy Form fem ansatte, mens Nordwest3D har fire.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.