INDUSTRIPOLITIKK

– En gest til industrien

Bransjedirektør Knut Sunde og administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er fornøyde med tilpasningene regjeringen gjør i tiltakspakken.
Bransjedirektør Knut Sunde og administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er fornøyde med tilpasningene regjeringen gjør i tiltakspakken. Bilde: Trond Gram
Camilla Aadland
6. feb. 2009 - 12:05

Direktør Knut E. Sunde er svært glad for at avskrivningssatsene øker fra 20 til 30 prosent.

– Dette er et prinsipielt gjennombrudd for vårt standpunkt gjennom mange år. Det at de øker til 30 prosent, uten å gå veien via 25 prosent, viser at de har forstått budskapet, både prinsipielt og praktisk, sier Sunde til TU.no.

Stortinget spisser pakken

– Må videreføres

Ordningen gjelder i utgangspunktet kun 2009, men det bekymrer ikke Sunde.

– Dette skal vi ha videre hvert år. Det har vært en ideologisk prinsippsak bare å komme gjennom barrieren. Dette er en svært god nyhet, sier Sunde.

Et signal til industrien

Norsk Industri har i en årrekke kjempet for å heve avskrivningssatsene. Sunde sier dette gir bedriftene en bedre likviditet når de skal investere.

– Dette er et signal industrien trenger i en periode hvor investeringer legges på is, sier han.

Flytter taket

Også en heving av taket på tilbakeføring av underskudd fra 5 til 20 millioner er han fornøyd med.

– De har tatt vårt forslag, skattemodellen er identisk med det vi spilte inn. Men vi hadde ikke noe tak på vårt forslag, og skjønte ikke noe av taket på 5 millioner. Det er en vesentlig bedring nå, sier direktøren.

Håper på endring av permitteringsregler

Regjeringen har også økt permitteringsperioden til 52 uker. LO og NHO har sendt brev til regjeringen der de ber om mulighet for mindre enn 50 prosents permittering. Sunde har et håp om at også dette kommer på plass.

– Dette er tre av toppsakene våre. Endringene er en gest til industrien, sier Sunde til TU.no.