INDUSTRI

En av fire vurderer oppsigelser

Industrien merker de harde tidene i stadig større grad, ifølge Norsk PMI.
Industrien merker de harde tidene i stadig større grad, ifølge Norsk PMI. Bilde: Anders J. Steensen
Trond Gram
3. des. 2008 - 10:56

- Nedturen i norsk industri fortsetter med uforminsket kraft, påpeker Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank.

Den såkalte innkjøpssjefindeksen, Norsk PMI, som utarbeides av Fokus Bank og Norsk forbund for innkjøp og logistikk, faller til 40,7 i november, fra 42,6 i oktober. Tall under 50 tyder på en avmatning.

Med andre ord. Bremsene er på og industriaktiviteten fortsetter nedover med uforminsket styrke.

Kraftig fall i november

Ifølge Fokus Bank falt alle delindeksene nokså mye i november. Både ordre- produksjons- og sysselsettingsindeksene falt med 2-3 poeng. Ordreindeksen falt til 31,9 i november, noe som tilsier ytterligere fall produksjonen fremover, mens indeksen for lager av innkjøpte varer falt til 37,1, fra 46,6 i november.

- Dette tyder på at bedriftene nå endelig er i ferd med å tilpasse produksjonsnivået til den lavere etterspørselen vi har sett gjennom andre halvår. Det kraftige fallet viser at denne tilpasningen nå skjer temmelig raskt, påpeker Jullum.

Mange vil nedbemanne

Samtidig tyder tallene på at sysselsettingen nå faller og en av hver fjerde bedrift forventer nå nedbemanninger. Kun syv prosent venter økt sysselsetting og sjeføkonomen mener dette støtter opp om tolkningen av at lagertallene indikerer en løpende tilpasning av produksjonsnivået.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.