INDUSTRI

Elkem-prosjekt får millionstøtte

Kai Johansen og Elkem får 35 millioner kroner i forskningsstøtte fra Olje- og energidepartementet.
Kai Johansen og Elkem får 35 millioner kroner i forskningsstøtte fra Olje- og energidepartementet. Bilde: Anders J. Steensen
Trond Gram
7. mai 2009 - 07:00

Forskere ved Elkem Research har utviklet en ny framstillingsmetode for aluminium, som kan redusere energiforbruket og plassbehovet for nye aluminiumsanlegg betydelig.

Effektivisering

Nå har selskapet fått 35 millioner kroner til et energieffektiviseringsprosjekt, som innebærer bygging av en 5-8 MW produksjonsenhet plassert ved aluminiumsverket på Lista.

– Vi startet med utviklingen av denne teknologien i 1998, og vi snakker nok om at vi kommer til å bruke investeringer i størrelsesorden flere hundre millioner kroner på dette før det er ferdig, sier konserndirektør for forskning og utvikling, Kai Johansen til Teknisk Ukeblad.

Mer effektiv prosess

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt prosjektet, som hvis selskapet lykkes med det kan være i drift innen 2020 i Norge.

Les også: Lager aluminium med 30 % mindre energi

Det nye pilotanlegget, som Elkem har fått 35 millioner kroner i investeringsstøtte for, skal demonstrere en ny og mer energieffektiv prosess for produksjon av aluminium.

Mange fordeler

Teknologien kan bidra til over 40 prosent energireduksjon, eliminasjon av CO 2-utslipp, samt lavere drifts- og investeringskostnader sammenlignet med dagens teknologi.

– Denne teknologien gir oss muligheter til å gjøre noe med CO 2-utslipp. Vi får mulighet til å ta ut en ren CO/CO 2-blanding som kan brukes som råstoff for å lage kjemiske produkter, og dermed redusere CO 2-utslippet signifikant, sier Johansen videre.

Banebrytende innovasjon

Ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kan den nye teknologien bli den neste banebrytende innovasjonen i norsk aluminiumsindustri.

– Aluminiumsindustrien står for om lag 1/5 av Norges stasjonære energibruk. På sikt representerer teknologien store muligheter for redusert energibruk, samtidig som miljøgevinstene er store. Det vil også sikre viktige industriarbeidsplasser i denne delen av landet i framtida, sier Riis-Johansen i en melding.

Karbotermisk

Den nye prosessen framstiller aluminium ved å redusere aluminiumoksid med karbon.

Teknologien har tidligere vært utprøvd av flere store aluminiumsprodusenter uten at de har lyktes.

Teknologien, som kalles karbotermisk produksjonsprosess, er patentert av Elkem, utviklet i samarbeid med aluminiumsgiganten Alcoa og testet i en laboratoriereaktor på 1 MW i Kristiansand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.