INDUSTRI

Elkem permitterer i Salten

RAMMES HARDT: Allerede er tre ovner stengt ved Elkems smelteverk i Salten. Nå stenges én til - det betyr permitteringer fra 12. desember.
RAMMES HARDT: Allerede er tre ovner stengt ved Elkems smelteverk i Salten. Nå stenges én til - det betyr permitteringer fra 12. desember. Bilde: Elkem AS

Usikre markeder tvinger Elkem til midlertidig å stanse produksjonen ved ytterligere tre av selskapets ovner i Norge. I Salten betyr det permitteringer.

Antall ikke avklart

Fra midten av desember blir produksjonen dermed redusert ved smelteverkene i Bremanger, Bjølvefossen og Salten. Elkem opplyser i en pressemelding torsdag at årsaken er usikre markeder for ferrosilisium og silisium i Europa.

Arbeiderne i Salten blir hardest rammet av produksjonsstansen. Allerede 15. november ble tre av verkets ovner stengt. Når ytterligere én ovn slås av 12. desember, er det klart at permitteringer vil skje.

– Jeg har forståelse for at mange nå vil føle usikkerhet som følge av vår beslutning. Det er ikke avklart hvor mange som vil bli permittert, og vi vil nå gå i dialog med fagforeningene for å avklare dette, sier verkssjef Arve Ulriksen.

Minst fire uker

Det er usikkert hvor lenge driften vil være stanset, men hvis markedet bedrer seg, kan én av ovnene settes i gang igjen i slutten av februar.

Ved de øvrige smelteverkene er det usikkert om det blir behov for permitteringer. Stansen i Bremanger og Bjøvefossen er anslått å vare i minst fire uker, men kan bli forlenget.

Den norske industrigiganten Elkem ble i januar i år kjøpt opp av det kinesiske selskapet China National Bluestar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.