INDUSTRI

Eksporterer norske kontrollrom

Anders J. Steensen
18. des. 2007 - 13:46

Drammen: Global Control Center Design AS (GCCD) er i ferd med å få et internasjonalt gjennombrudd for sine kompakte og innovative kontrollrom.

Utgangspunktet er avansert visualiseringsteknikk og buete storskjermer for å få mer oversiktlige og dermed sikrere kontroll- og reguleringssystemer i industrien.

Selve kontroll- og reguleringsutrustningen leveres av de vanlige automasjonsleverandørene, mens presentasjonssystemet og kontrollromsutrustningen kommer fra GCCD.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi leverer alt fra visualiseringssystemer og skjermer til pulter og møbler for kontrollrommet. En stor del av våre leveranser er også konsulentbistand for selve kontrollrommets utforming, forteller markedssjef Atle Berge. Hittil har selskapet levert systemer til blant andre StatoilHydro, Honeywell, Jernbaneverket, Eramet og Statkraft Energi.Kan få samarbeidsavtale med Honeywell

Nylig leverte de et kontrollrom til Honeywell som skal overvåke kobbergruvene til Codelco, det nasjonale kobbergruveselskapet i Chile.

– Etter denne leveransen ønsker Honeywell en fastere avtale med oss. Det kan bety mye for å nå ut internasjonalt, sier Berge.

Kontrakten med det chilenske gruveselskapet har Honeywell gjennom et datterselskap som står for driften av gruvene. Dette er enorme kontrollsystemer med nærmere en halv million inn- og utganger.

– Selv om Honeywell selv leverer avanserte kontrollromsløsninger, valgte de oss for å visualisere og presentere sanntidsinformasjonen, sier teknisk sjef Rolf Erik Leistad.Rendyrke kontrollrom

GCCD har ikke vært i virksomhet mer enn to år.

– Det ble opprettet kontakt mellom folk fra konsulent- og ingeniørselskapet Norsoc as og 3D Perception. Sistnevnte samarbeidet med ABB for å utvikle kontrollrom blant annet for Troll. Design av kontrollrom er ikke forretningsideen til 3D Perception, men høyoppløselige projektorer mot buete skjermer med sømløse bilder. Sammen med de nye strenge ISO-kravene til kontrollrom, ga dette oss ideen til å etablere GCCD, sier Atle Berge.

– Jeg vil understreke at vi ikke leverer kontroll- og reguleringsutrustningen. Vi leverer presentasjonsteknologi som kan henges på hvilken som helst leverandør av kontrollsystemer, sier Leistad.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

IFE er med

I de fleste StatoilHydro-prosjektene er det valgt presentasjonsløsninger fra mann-maskinlaboratoriet til Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden. Her har de utviklet presentasjonsformer som skal hjelpe kontrollromsoperatørene til å tolke informasjonen bedre.

IFEs programvare Procsee gjør data om til lett forståelig informasjon, og hindrer at kontrollromsoperatører drukner i data og blir ute av stand til å fatte korrekte avgjørelser i kritiske situasjoner. Metodene er utviklet i samarbeid med offshoreindustrien og internasjonal kjernekraftindustri.Flere muligheter

Systemet kan utnytte all digital informasjon som er tilgjengelig i en industri. Det kan være fra kontrollsystemet, fra intern-TV, fra andre datasystemer og videokonferansesystemer.

– Utfordringen er å komme gjennom til instrumenterings- og automasjonsavdelingene, men ikke til IT-avdelingene som har sine egne innkjøpsavtaler og systemer. Dermed vurderes ikke vår teknologi, selv om vi mener at den er meget godt egnet for integrerte operasjoner på norsk sokkel, sier administrerende direktør Børre Mortensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.