INDUSTRI

Dystre tall fra industrien

Bildelindustrien, blant annet på Raufoss, fortsetter å slite i motvind.
Bildelindustrien, blant annet på Raufoss, fortsetter å slite i motvind. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
7. des. 2009 - 11:15

Det er tall fra SSB som viser at industriproduksjonen falt fra september til oktober med 1,5 prosent. Det skjedde etter at produksjonen gikk opp med 2,1 prosent fra august til september i år.

Sammenlignet med 2008 falt industriproduksjonen med 5,3 prosent i oktober i år. Produksjonen i metallindustrien og trelast- og trevareindustrien har gått ned med henholdsvis 8,8 og 7,7 prosent.

Oppgang etter sommeren

Totalt var det oppgang i industriproduksjonen fra august til oktober på 2,3 prosent sammenlignet med før sommeren, fra mai til juli, viser sesongjusterte tall.

En viss vekst i etterspørselen etter aluminium, og ny oppgang i solcellerelatert virksomhet i Norge høsten 2009, bidrar til denne oppgangen. Det gjør også produksjonsvekst i næringsmiddelindustrien.

Ifølge SSB klarer bedrifter som leverer borepakker, boreutstyr og undervannsinstallasjoner seg svært bra, mens bildel- og lystbåtproduksjonen fortsatt har store problemer.

Trøbbel i Europa

For verftsindustrien, bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustrien medfører svekket ordretilgang at bedriftene for alvor har begynt å tære på reservene, selv om ordrereservene ennå gir grunnlag for høy produksjon.

Det er likevel verre tilstander i europeisk industri. Tall fra Eurostat viser at industriproduksjonen i land i eurosonen gikk ned med 13,4 prosent fra september 2008 til september 2009. Norsk industriproduksjon gikk ned med 4,4 prosent i samme periode.

Produksjonsveksten som industrien opplevde i perioden august til oktober, førte med seg en omsetningsøkning på 3,1 prosent i samme periode. Prosentvis noe over produksjonsveksten. Bidraget til veksten kom hovedsakelig fra hjemmemarkedet, melder SSB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.