INDUSTRI

Dyr klimaavtale for industrien

Miljøvernminister Erik Solheim og Stein Lier Hansen fra Norsk Industri signerer avtale om utslippskutt i prosessindustrien.
Miljøvernminister Erik Solheim og Stein Lier Hansen fra Norsk Industri signerer avtale om utslippskutt i prosessindustrien. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
11. sep. 2009 - 08:12

Torsdag signerte miljøvernminister Erik Solheim og Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen en avtale hvor prosessindustrien forplikter seg til å redusere sine klimagassutslipp.

Avtalen setter et tak på 6,2 millioner tonn CO2 og andre klimagasser per år i perioden 2008 – 2012.

Det er kun 200.000 tonn lavere enn utslippet fra disse bedriftene i 2007.

Nærmer seg det mulige

– Dette er bedrifter som allerede har redusert utslippene med 44 prosent siden 1990. De nærmer seg det som er mulig uten å bygge helt nye fabrikker. Disse siste 200.000 tonnene er mye dyrere enn de første to millioner tonnene, sier Stein Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Avtalen gjelder til 2012. Fra 2013 vil disse bedriftene ha kvoteplikt, dersom Norge blir en del av EUs kvotesystem fra 2013.

– Industrien føler at de tas på alvor og det inspirerer dem til å bli best på sine områder. Bedrifter som Hydro, Alcoa og Finnfjord smelteverk er allerede i gang. De er livredde for ikke å være blant de beste. De håper det vil gi dem en fordel i forhold til EU fra 2013, sier Stein Lier-Hansen.

Sikre god overgang

Miljøvernminister Erik Solheim forteller at avtalen vil sikre en god overgang til kvotesystemet for bedriftene det gjelder.

Han viser til at det er krevende å gjøre store utslippskutt på så kort tid, men har likevel stor tro på at et mer omfattende kvotesystem i EU vil føre til en mer klimavennlig industri på lengre sikt.

– Dette er en avtale som vil redusere utslipp og som forhåpentligvis stimulere industrien til teknologisk endring og innovasjon og få frem ting som på sikt vil skape norske miljøteknologi, sier Erik Solheim og legger til at avtalen kombinerer det miljømessige med det økonomiske.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.