INDUSTRI

Droppet egen Tamiflu-produksjon

IKKE SELVFORSYNT: Norge valgte i 2004 ikke å satse på egenproduksjon av det antivirale preparatet Tamiflu.
IKKE SELVFORSYNT: Norge valgte i 2004 ikke å satse på egenproduksjon av det antivirale preparatet Tamiflu. Bilde: Scanpix
Leif Hamnes
29. okt. 2010 - 10:32

Da svineinfluesapandemien rammet Norge i fjor, hadde Norsk Medisinaldepot blant annet 1,4 millioner pakninger liggende klare av det antivrale legemiddelet Tamiflu, produsert av legemiddelgiganten Roche.

Bakgrunn:

Vurdert av myndighetene

Norge var godt forberedt dels på bakgrunn av en tilråding om innkjøp fra Helsedirektoratet i 2004.

I den samme tilrådingen vurderes problemstillingen innkjøp kontra egenproduksjon også for det antivirale virkestoffet oseltamivir, Tamiflus aktive komponent.

Roche tilbyr nemlig også nasjonale helsemyndigheter å få kjøpe oseltamivir som råvare i beredskapsøyemed, et tilbud blant andre Danmark benyttet seg av.

Innkjøpt råvare svarer til om lag halve prisen av beredskapsprisen på ferdige kapsler - og med dobbelt så lang holdbarhet, skriver Helsedirektoratet.

Kunne spart 84 millioner

Det mest aktuelle stedet å vurdere for slik produksjon i Norge, Inpac Lier, styrer nå mot nedleggelse .

Men også i 2004 ble tilgjengelig kapasitet vurdert til å være for lav.

Til tross for en potensiell besparelse på 84 millioner kroner i dette tilfellet, valgte man å gå for alternativet med ferdige kapsler:

«Besparelsespotensialet nå ved å kjøpe råvare istedenfor ferdigvare er om lag kr 6 millioner kroner per 100 000 behandlingskurer. I tillegg vil råvaren etter alt å dømme være bedre holdbar enn ferdigvaren.Teknisk sett er det ingen større problemer forbundet med å lage kapsler eller mikstur ut fra råvaren. Problemet er knyttet til at norsk farmasøytisk industri ikke driver virksomhet som lett kan omstilles til å håndtere de aktuelle tilvirkningsoperasjoner», heter det i Helsedirektoratets tilråding fra 2004.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.