INDUSTRI

Dropper etterforskning mot Røkke-selskap

"Ulovlig stridende" kaller USA fangene i fengselet på Guantanamo Base på Cuba. Da Kværner i 1996 kjøpte Trafalagar House, fikk de med seg et selskap som leverte tjenester til USAs fengselsvesen og derigjennom også den tvilsomme anstalten på Guantanamo-basen.
"Ulovlig stridende" kaller USA fangene i fengselet på Guantanamo Base på Cuba. Da Kværner i 1996 kjøpte Trafalagar House, fikk de med seg et selskap som leverte tjenester til USAs fengselsvesen og derigjennom også den tvilsomme anstalten på Guantanamo-basen. Bilde: Wkiki Commons
Tore Stensvold
20. sep. 2007 - 16:31

Da Kjell Inge Røkke fikk kontrollen over Kværner i 2001, fulgte en fengselsnisse på lasset.

Kværner Prosess Services hadde en rammeavtale med amerikanske myndigheter om vedlikehold og service av fengsler, inklusive det omstridte fengselet på Guantanamo-basen.

Menneskerettigheter

I og med at Kværner Process Services hadde den tvilsomme ære av å jobbe på Guantanamo, ble selskapet ved dets eier Aker Kværner anmeldt.

Nå har norske myndigheter en gang for alle henlagt oppfordringen om å etterforske Aker Kværners arbeid på Guantanamo med tanke på mulige ulovligheter. Guantanamo-fengselet opererer i strid med internasjonal rett.

Ut av Cuba

Da Aker Kværner ble dannet i 2004, begynte det norske selskapet arbeidet for å avslutte oppdraget på Guantanamo. I 2005 var Aker Kværner ute av kontrakten og dermed Cuba-basen.

Aker Kværners konsernsjef Martinus Brandal sier i en pressemelding at Aker Kværner er tilfreds med at påtalemyndighetene nok en gang har besluttet at det ikke iverksettes etterforskning.

Nei i to instanser

I dag vedtok den sentrale påtalemyndighet å droppe etterforskning. Saken har tidligere blitt henlagt av Oslo politidistrikt og Oslo statsadvokatembete.- Vi har hele tiden hevdet at det ikke er grunnlag for å mistenke et tidligere Kværner-selskap i USA for medvirkning til eventuelle straffbare forhold på marinebasen, sier konsernsjef Martinus Brandal i Aker Kværner.

Faktafeil

Han mener anmeldelsen er basert på feilaktig grunnlag.- Det har vært fremsatt mange uriktige og udokumenterte påstander om dette avsluttede prosjektet. . Aker Kværner har vært opptatt av å samarbeide med påtalemyndighetene, og vi har hele veien aktivt bidratt til å avklare omstendighetene rundt dette prosjektet, sier Brandal.

Han sier at prosjektet, som et amerikansk datterselskap av Aker Kværner avsluttet på Guantanamo i 2005, flere ganger har blitt forsøkt fremstilt på en måte som ikke er basert på fakta.

Respekt og etikk

For et stort internasjonalt selskap som Aker Kværner er det viktig å bidra til å holde en debatt om bedrifters samfunnsansvar levende.- Vi har gjennom denne saken blitt minnet om at temaet om menneskerettigheter er viktig for næringslivet å ha et aktivt forhold til, sier Brandal og fortsetter:

- Aker Kværner tar samfunnsansvar og etikk på alvor hver dag og vi er hele tiden opptatt av å oppnå forbedringer. På den måten er engasjementet til Amnesty og andre organisasjoner også en viktig vekker i hverdagen, sier konsernsjefen.

Kjenner ikke igjen

Aker Kværner har fra enkelte hold vært utsatt for beskyldninger om at Kværner Process Services Inc i USA medvirket til brudd på menneskerettigheter.

Påstandene bygger på en fremstilling av service- og vedlikeholdstjenester som ble utført på marinebasen i årene 1993-2005 som Aker Kværner ikke har kjent seg igjen i.

- Vi har flere ganger undersøkt påstander og spørsmål vi har mottatt, men Aker Kværner har ikke funnet grunnlag for mange av de påstandene vi har hørt, sier Brandal.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.