INDUSTRI

Dollaren tynger industrilokomotivene

Selv om Eivind Reiten kan glede seg over sterk aluminiumspris fører den svake dollaren til at han drar inn mindre i kroner og øre.
Selv om Eivind Reiten kan glede seg over sterk aluminiumspris fører den svake dollaren til at han drar inn mindre i kroner og øre. Bilde: Bendiksby, Terje
Trond Gram
23. apr. 2008 - 13:59
Vis mer

Yaras toppsjef Thorleif Enger kunne smile bredt da han la frem et overskudd på 3,8 milliarder kroner etter første kvartal. Eksplosjonen i matprisene har sendt både Yaras overskudd og børsverdi til himmels.

Men det er noen mørke skyer på himmelen. Svak dollar drar ned resultatet med rundt 70 millioner kroner. Ikke bare får de dårligere betalt i kroner det de selger i dollar, selskapet svekkes også i forhold til sine amerikanske konkurrenter.

Ugunstig kombinasjon

Flere av Norges største industribedrifter merker den svake dollarkursen. Selskaper som Hydro og Elkem sliter med en ugunstig kombinasjon av høy aluminiumspris og en dollarkurs som ligger og vaker på rundt fem kroner.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Hydro sikret seg mot dollarsvingninger, noe som ga en engangsgevinst på rundt en milliard kroner i fjor. Men nå er det skinnet solgt og dollarfallet treffer regnskapet med full tyngde. Selv om aluminiumsprisen er høy, fører den svake dollaren til at Hydro får mindre igjen i norske kroner enn de gjorde i fjor.

I kroner og øre betyr det at Hydro i første kvartal i år solgte aluminium på metallbørsen LME for 13,3 milliarder kroner i første kvartal, mot 16,4 milliarder kroner samme periode i fjor.

Elkem kan tape milliarder

Elkem hadde en gevinst på sin valutasikring på en halv milliard kroner mellom 1999 og 2006. Da gikk valutasikringen mot dollar ut, mens en stor del av selskapets aluminiumspriser er bundet helt frem til 2011.

Nå rapporterer Dagens Næringsliv at situasjonen er snudd. I 2007 tapte Elkem 360 millioner kroner på aluminiumssikringen. Dersom aluminiumsprisen holder seg på dette nivået i tre år, risikerer de et samlet tap på rundt en milliard kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.