PRODUKSJON

Det mangfoldige biproduktet

Papirindustriens forskningsinstitutt (PFI) utvikler nye, verdifulle produkter av cellulose ved hjelp av nanoteknologi.
Papirindustriens forskningsinstitutt (PFI) utvikler nye, verdifulle produkter av cellulose ved hjelp av nanoteknologi.Bilde: Tore Stensvold
Atle Abelsen
16. juni 2006 - 10:58

– Vi tror blant annet at mikrofibriller kan bidra til å bryte eller stabilisere olje/vann-emulsjoner i oljebrønnene, sier professor Per Stenius ved Papir- og fiberinstituttet.

– Dette er et stort problem for de som utvinner olje, og oljeselskapene er blant de industriene som har vist interesse for det vi holder på med.

Stenius legger imidlertid til at dette kun er på teori- og laboratoriestadiet fremdeles.

– Dette forskningsprosjektet har hittil vært rettet mot grunnforskning. Nå håper vi å kunne bygge enda mer kompetanse i et nytt prosjekt, deretter er vi klare for å jobbe mer målrettet mot kommersialiserbare løsninger, sier han.

Kosmetikk og farmasi

Det er ikke bare oljeindustrien som skal nyte godt av PFIs intense søken etter nye anvendelsesområder for cellulosemikrofi briller.

Også emballasjeprodusentene for næringsmiddelindustrien kan bruke mikrofibriller for å oppnå nye og bedre egenskaper på sine produkter.

Modifiserte mikrofibriller kan dessuten bidra til å gi papir andre egenskaper, som høyere styrke og bedre trykkbarhet. Også kosmetikkindustrien og farmasøytisk industri er interessert i hva biofibre kan gjøre med produktene.

– Prosjektet bidrar til at vi kan bygge opp verdifull kompetanse på dette området, sier forsker Kristin Syverud på PFI.

Hun leder prosjektet ved instituttet, som har skaffet seg utstyr og opprettet stipendiatstillinger rundt aktivitetene.

Unikt råmateriale

Cellulose er et unikt råmateriale. Det er billig og tilgjengelig i enorme mengder, og kan produseres i enkle, bærekraftige prosesser. Det er miljøvennlig, nedbrytbart og egnet for resirkulering.

Prosjektet «Development of new bio based materials using nanotechnology » er finansiert gjennom Forskningsrådets program Nanomat og skal bidra til å utvikle en nasjonal ekspertise i produksjon, karakterisering og utnyttelse av cellulosemikrofi briller som råstoff til nye produkter.

Målet er å utvikle nye funksjonelle biofi berbaserte materialer med egenskaper som er attraktive for industrien.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.