INDUSTRI

Design som hindrer belastningsskader

LØFTEREN: Nicolay Knudtzon fra Nicodesign (midten) viser frem løfteren på senteret for arkitektur og design. Fra venstre Skjalg Aabakken fra Aabakken Innovasjon & design og Geir Olav Farstad, daglig leder i Molift.
LØFTEREN: Nicolay Knudtzon fra Nicodesign (midten) viser frem løfteren på senteret for arkitektur og design. Fra venstre Skjalg Aabakken fra Aabakken Innovasjon & design og Geir Olav Farstad, daglig leder i Molift. Bilde: AABAKKEN INNOVASJON & DESIGN
Knut StrømKnut Strøm
25. sep. 2007 - 12:44

Altfor mange pleiere i Norge får belastningsskader og varige ryggproblemer som følge av tunge løft. En viktig årsak til dette er mangel på gode personløftere.

– Det er viktig at Norsk Form fokuserer på hva teknologi og design kan tilføre en belastet helse- og omsorgssektor, sier Aabakken i en pressemelding. De to designerne fikk oppdrag fra Molift om å utvikle et nytt forflyttingssystem. Brukeranalyser viste at det var tre typiske grunner for at personløftere ble valgt bort av pleiere.

Mange løftere var for svake, for tunge å manøvrere eller lite intuitive for ufaglært helsepersonell. Resultatet var at pleiere valgte bort produktene med sin egen rygg som innsats.

Dette var utgangspunktet for at de utviklet et nytt forflyttingssystem med takskinner i alle rom på institusjonen. Dette sammen med nette, men knallsterke løftere som kan fraktes fra rom til rom etter behov, gir et fleksibelt og økonomisk system.

Den lille hjelperen veier under 7 kg, men løfter utrolige 35 ganger sin egen vekt, og tar pasienter opp til 230 kg uten problemer. Løfteren er fingerlett å manøvrere og intuitiv å bruke.

De to unge innovatørene er glade for at Molift Nomad er blitt valgt blant sterke konkurrenter fra en norsk designbransje i medvind. – Det at en personløfter velges framfor kule møbler og konsumentprodukter betyr mye for oss og bransjen, sier Aabakken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.