KRAFT

– Dere må ta mer risiko

- Energibransjen må gjennom risiko finne frem til de gode løsningene, sier Terje Lien Aasland, leder av næringskomitéen på Stortinget
- Energibransjen må gjennom risiko finne frem til de gode løsningene, sier Terje Lien Aasland, leder av næringskomitéen på Stortinget Bilde: Anders J. Steensen
Jannicke Nilsen
31. mai 2010 - 15:09

– Vi er gode på å skape ideene, men dårlige på å gjøre dem markedsklare. Dere må bli mer risikovillige for å få gode ideer over i en kommersiell fase, sa leder av næringskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland under åpningen av den elektrotekniske messen Eliaden, som finner sted på Varemessen i Lillestrøm denne uken.

Ikke subsidier

Den grønne økonomien vil ha et markedspotensial på over 30 milliarder kroner i 2020, spår en rapport fra analyseselskapet Econ Pöyry.

Rapporten var utgangpunktet for debatten som markerte åpningen av messen.

Dårlige og uforutsigbare rammebetingelser for industrien og andre aktører stod høyt på dagsordenen, men Klungland var klar på at bransjene ikke kan regne med at subsidier skal leie dem inn i førersetet i det nye markedet.

Et næringsspørsmål

– For noen år siden snakket vi om et forsyningsspørsmål. Nå snakker vi om et næringsspørsmål, hvordan skal energien i framtiden skal benyttes som et produkt. Energibransjen må gjennom risiko finne fram til de gode løsningene. Det er bransjen som må påta seg den største risikoen når de skal utvikle nye produkter, sa Aasland til aktørene under åpningsdebatten i formiddag.

Aasland var imidlertid med på at staten kan gå inn med midler i en startfase for å gjøre ny teknologi klart for markedet.

– Vi må bestemme oss

Siemens' fagsjef for fornybar energi, Tore Tomter, er positiv til rapportens konklusjon om at den grønne næringen kan utgjøre fem prosent av BNP i 2020.

– Det er realiserbart, men da må vi bestemme oss for at det er det vi vil, og så må vi begynne å gjøre ting annerledes nå. Selv under finanskrisen opplevde vi at produktporteføljen økte med 11 prosent. Nå utgjør den 30 prosent, sa Tomter.

Flere verdikjeder pekes ut i rapporten til å gå en lysegrønn framtid i møte:

  • Mål- og styringssystemer for energi
  • Effektiv belysning
  • Solenergi
  • Vannkraft
  • Svingkraft til Europa
  • Infrastruktur for elbiler
  • Aluminium i nye anvendelser

– Vi blir motoren i den grønne økonomien. Veksten i dette markedet blir større enn i den øvrige økonomien, sa en optimistisk Tore Strandskog , næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi.

Uniol

Bror Yngve Rahm fra Norsk Industri var blant dem som etterlyste mer forutsigbare rammebetingelser når de nye næringsveiene skal stables på beina.

– Forutsigbarhet er det aller viktigste. Uniol-saken viste at den type politiske innspill midt i en prosess ikke akkurat skaper investeringslyst, sa Rahm, og viste til at Norges eneste produsent av biodiesel nylig kastet inn håndkleet på grunn av regjeringens avgiftspolitikk.

Legitimt

Frps Terje Solvik-Olsen synes det er helt legitimt å etterspørre forutsigbare rammebetingelser.

– Når Storting og myndigheter setter rammer for hvordan dere skal nå målene, er det vår oppgave å lage støttesystemer som bidrar til at dere kommer fram, sa Solvik-Olsen.

Eliaden-messen varer til og med torsdag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.