ØLBIL: Kelner Mehmet Urucu på Augustinerkeller i München bruker lastebil for å rydde bordene. (Bilde: Truls Tunmo)

Der øl-kelnerne bruker lastebil

  • Industri

MÜNCHEN: Det enorme uteserveringsstedet ligger midt i sentrum av den bayerske hovedstaden.

Med stinn brakke er det 6000 gjester her, og det er mer regelen enn unntaket på varme sommerkvelder.

Halvliter - bare for pyser!

Et yrende liv er det når mørket senker seg langs de endelange bordrekkene.

En Mass, tyskernes betegnelse på en litersseidel med øl, glir lett ned i tørste struper.

For her selges bare Mass, hele 10 000 av dem på en normal sommerkveld – 20 000 halvlitere!





Sparer tid

For å spare både tid og anstrengelser bruker kelnerne lastebiler for å rydde bordene. Små elektrisk drevne lastebiler med solid trelasteplan kjører omkring, og tar med seg ca 100 seidler lasset.

– Sånn må det være, hvis ikke hadde vi ikke rukket å samle inn tomme glass fort nok, sier kelner og lastebilsjåfør Mehmet Urucu. Det blir mange runder med lastebilen i løpet av et skift, men tyrkiske Mehmet synes jobben er grei.





Tradisjonsrikt vannhull

Siden midten av 1800-tallet har Augustinerkeller vært en av de mest populære øloasene i München.

I gamle dager ble ølet vinsjet opp fra en dyp kjeller ved hjelp av kraften fra en okse, men i 1891 overtok maskiner denne jobben.

Husmannskost

Augustinerkeller har ikke bare Münchens eldste Biergarten, men også en av de peneste. Under kastanjetrær pyntet med lys, er det en egen stemning å sitte og nyte en Mass på kveldstid.

God mat hører også med, og skikkelig tysk husmannskost står på menyen: Schweinhaxe, Wurst, Knödel og Sauerkraut i tillegg til mye mer. Prost og god appetitt!