INDUSTRI

- De store talls lov gjelder

Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i FSi, Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.
Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i FSi, Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Trond Gram
19. nov. 2009 - 11:24

Små og mellomstore forsvarsbedrifter sliter med å vinne kontrakter i EUs forsvarssektor fordi de møter et informasjonsunderskudd, viser en ny rapport skrevet for EU.

Studien undersøker hindringer som små- og mellomstore forsvarsbedrifter møter på Europas fragmenterte forsvarsmarked, skriver EurActiv.com.

Dårlig informert

Sett bort fra en liten gruppe større forsvarsleverandører er ikke selskaper klar over kommende kontrakter. Selv om noen underleverandører har tette forbindelser med større aktører, er små og mellomstore bedrifter sjelden i stand til å spore fremtidige utviklinger i markedet utenfor sitt eget land.

Administrerende direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening er ikke overrasket.

– Nå er det slik at det er de store talls lov som gjelder også her. Det er klart at en stor leverandør som gjennom sine leveranser og kontrakter har en bred kontaktflate og får informasjon om nye kontrakter gjennom arbeid som gjøres på eksisterende kontrakter, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Ikke veldig rart

– Er man leverandør som er i stadig kontakt med kunden får man også mer informasjon, legger han til.

Selv om han ikke har sett undersøkelsen mener han den peker på et reelt problem.

– Men jeg synes ikke det er så veldig rart, fordi i forsvarsbransjen er det ofte slik at det er en del veldig store kontrakter som inngås med en kunde som er ansvarlig for å levere et totalsystem. Det er kontrakter som kan løpe over flere år, til milliarder av kroner, sier Svensgård.

Viktige bedrifter

Samtidig legger han til at det er sjelden at deres medlemmer er leverandør direkte til Forsvaret.

– De jobber ofte som underleverandører til store bedrifter, og dette er et viktig moment. Det er viktig å understreke SMBenes betydning i forsvarsmarkedet, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.