INDUSTRI

CO2 blir forbudt

FORBYR CO2: Denne karen skal lide mindre før han havner her i fiskedisken. CO2 skal ikke lenger brukes som bedøvelsesmiddel fra 2012. Strøm og slag mot hodet er mer skånsomt, ifølge Fiskeridepartementet.
FORBYR CO2: Denne karen skal lide mindre før han havner her i fiskedisken. CO2 skal ikke lenger brukes som bedøvelsesmiddel fra 2012. Strøm og slag mot hodet er mer skånsomt, ifølge Fiskeridepartementet. Bilde: colourbox.com

Laksen skal oppleve mindre stress og utmattelse når den avlives.

Det er motivet når Fiskeri- og kystdepartementet nå forbyr bruken av CO2 i lakseslakteriene fra 1. juli 2012.

– Det har lenge vært et mål å fase ut CO2 som bedøvelsesmiddel på lakseslakteriene for å bedre fiskevelferden, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

Ny teknologi

Årsaken til at forbudet kommer først nå er at det finnes bedre teknologi. Avliving med strøm regnes som ett alternativ, men også slag mot hodet kan være mer skånsomt hvis det utføres på riktig vis.

– Teknologiutviklinga har nå kommet så langt at vi har bedre alternativer, sier Berg-Hansen.

Ifølge pressemeldingen har CO2-slakting «store velferdsmessige ulemper». Med andre ord er det meget ubehagelig for laksen.

Trenger nye maskiner

Forbudet mot slik bedøvelse ble egentlig innført i 2006, men da bare som et ønske. Det har tatt lang tid å utvikle maskiner som kan sikre avliving med slag eller strøm.

Det er Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som nå mener at teknologien er kommet langt nok.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.