INDUSTRI

Bygger fabrikk i Tyskland

REPARERE: Thor Christian Tuv og Håvard Lillebo bygger industri av ødelagte solceller.
REPARERE: Thor Christian Tuv og Håvard Lillebo bygger industri av ødelagte solceller.

Dette gjør Innotech Solar

  • Oppgraderer skadde solceller til fullverdige celler med topp ytelse.
  • Flere feil av elektronisk, mekanisk eller optisk art kan oppstå i solceller.
  • Selskapet har utviklet en metode for å finne og isolere kortslutninger i solceller og få maks energi ut av den.
  • Leverandørene er andre solcellefabrikanter, som selger ødelagte celler som ellers ville ha blitt vraket.
  • Selskapet startet opp i Narvik i 2008 som Solar Cell Repower og har vokst til 45 ansatte siden da.

Kilde: Innotech Solar

I juni 2008 fikk Håvard Lillebo ideen om at ødelagte solceller kunne få nytt liv, brøt opp fra jobben i Rec Scancell og startet Innotech Solar. I oktober startet fabrikken 24-timers produksjon i Narvik og nå står Tyskland for tur.

– Vi bygger vår neste fabrikk i Halle i Tyskland, sier Lillebo til Teknisk Ukeblad, før han legger til at prosjekteringen av to kraftverk i henholdsvis Spania og Frankrike skjer fra Zürich, mens salget i all hovedsak skjer fra München og Singapore.Har skaffet 150 millioner

Rett før jul investerte det statlige investeringsfondet Investinor 52 millioner kroner i selskapet, som siden oppstarten for halvannet år siden har reist 150 millioner kroner i kapital. Rundt 10 prosent av dette har kommet fra Innovasjon Norge i form av tilskudd og risikolån. 4,5 millioner har kommet fra Forskningsrådet.

– Vi er veldig fornøyd med støtten vi har fått fra Innovasjon Norge, sier administrerende direktør Thor Christian Tuv til Teknisk Ukeblad.

Etter at den statlige innovasjonshjelperen har fått massiv kritikk den siste tiden, mener Tuv det er behov for å nyansere kritikken.Skryter av Innovasjon Norge

– Jeg synes det er bra at Innovasjon Norge ikke er en kilde til penger til hvem som helst. Det krever innsats fra vår side. Det er viktig å ha et godt case, sier han.

– Det er ganske tydelig at det er mange som tror det bare er å komme med luen i hånden, men du må gjøre en grundig hjemmelekse før du kommer til Innovasjon Norge, legger Lillebo til.

Han får støtte av Norsk Industris John Vigrestad, som understreker at virkemiddelapparatet, også Innovasjon Norge, er veldig komplekst.– Grundig forarbeid

– Vi må forvente at de som søker har gjort et grundig forarbeid. Det skal ikke være en menneskerett å få støtte. Det skal være en viss terskel, sier han.

Han minner på om at en lang rekke større industribedrifter har fått mulighet til å finansiere store FoU-prosjekter på grunn av støtte fra Innovasjon Norge.

– Noe av kritikken mot Innovasjon Norge skyldes nok at det er ekstremt vanskelig for utenforstående å forstå virkemidlene deres. Det er et behov for en forenkling, sier Vigrestad.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.