INDUSTRI

Budkamp på aluminiumsgigant

Gruvegiganten BHP Billiton har lagt inn et bud på en av Hydros største konkurrenter.
Gruvegiganten BHP Billiton har lagt inn et bud på en av Hydros største konkurrenter. Bilde: colourbox.com

Tirsdag kveld ble det kjent at verdens største gruveselskap, BHP Billiton, har kommet med et bud på 828 milliarder kroner for konkurrenten Rio Tinto, selskapet som slo Norsk Hydro på målstreken i kampen om Alcan i fjor høst.

Ny råvaregigant

Dette er andre gang på mindre enn et halvår at BHP Billiton gjør et forsøk på å kjøpe opp Rio Tinto, men fjorårets bud ble avslått som for lavt at selskapets styre.

Hvis budet lykkes denne gangen vil det bane veien for en råvaregigant verdt mer enn 300 milliarder dollar, med en ledende posisjon i jernmalm, kobber, aluminium, kull og uran. Det vil også bli det nest største kjøpet noen sinne etter Vodafones oppkjøp av Mannesmann i 1999, skriver Financial Times.

Budkamp på gang?

BHP Billiton og Rio Tinto var Hydros to største konkurrenter i jakten på aluminiumsselskapet Alcan i fjor sommer. Da var det Rio Tinto som trakk det lengste strået, men nå er de selv i ferd med å bli offer for oppkjøp i en bransje som konsolideres stadig mer.

Dermed kan det bli budkamp på Rio Tinto. I forrige uke snappet den kinesiske aluminiumsgiganten Chinalco opp 12 prosent av aksjene i Rio Tinto i frykt for at et nytt bud fra BHP kan gi selskapet tilnærmet monopol på viktige mineraler, skriver Guardian.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.