Bruker penger på bedre produksjon

Bruker penger på bedre produksjon
NY OVN: Scana Industrier investerer i produksjonen for å stå bedre rustet når finanskrisen er over. Her ser vi ny smieovn. Bilde: Scana Industrier

STAVANGER: – Vi begynte å snakke om å investere i produksjonen i fjor. Styret valgte å gjøre investeringen tross finanskrisen, forteller finansdirektør Christian Rugland i Scana Industrier ASA.

På kontoret i Stavanger har han praktfull utsikt over hele vågen. Selv om Scana Industrier har nesten 1700 ansatte, er de bare syv stykker på hovedkontoret.

Viktig stål ØKER. Vi kan omsette for 7-800 millioner mer i året som følge av disse investeringene, sier finansdirektør Christian Rugland i Scana Industrier. CAMILLA AADLAND

Viktig stål

Konsernet eier 15 selskaper innen tre forretningsområder: stål, marin og olje & gass.

Men det er de fem stålverkene som er bærebjelken, og det er derfor selskapet tar sjansen på å investere i dårlige tider.

– Stålverkene står for to tredjedeler av inntektene våre og like mye av lønnsomheten. Sammen med kunnskapen om materialteknologi er de basis for konkurransekraften vår, sier Rugland.Nisjeverk

Scanas nisje er bearbeiding av produktene, slik at de får mer spesialiserte sluttprodukter.

– Vi er i hele prosessen fra smelt, legering, smiing til maskinering og bearbeiding, sier finansdirektøren.

Ett av de fem stålverkene ligger i Norge, tre er i Sverige og ett i Kina. Målet er at hvert av dem skal være ledende i sin nisje.

– Ett eksempel er Booforge i Sverige som lager truckgafler som løfter mer enn 10 tonn. Der har vi 70-80 prosent av markedet i Europa, sier Rugland.

NY KLO: Denne manipulatoren kostet 55 millioner kroner og skal være med på å gjøre kapasiteten ved stålverket på Björneborg i Sverige bedre. (FOTO: Scana Industrier) Sten Andersson

Sluttprodukt

50 millioner er investert i Booforge for å bedre konkurranseevnen der. 25 av disse har gått til en ny produksjonslinje for truckgafler.

I tillegg har Scana kjøpt opp konkursboet til Ljungby i Mekan.

– Vi leverer nå i større grad et sluttprodukt i stedet for komponenter, sier Rugland.Dårlig stemning i Björneborg

Mesteparten av pengene har Björneborg i Sverige fått. 55 millioner er brukt på kloen (manipulatoren) som holder stålemnet ved smien. I tillegg er stålverket utvidet med en investering på 23 svenske kroner, mens 20 millioner er brukt på nye kraner. Utbyggingen av stålverket innebærer at Scana Steel Björneborg øker kapasiteten fra 75.000 tonn til 95.000 tonn per år.

– Vi får høyere kapasitet, enhetskostnaden blir redusert og produktiviteten øker. Desverre måtte vi redusere bemanningen med 100 personer for noen uker siden, sier Rugland.

– På grunn av endringene i produksjonen?

– Det var i hovedsak drevet av lavere aktivitet. Men en del måtte gå også på grunn av nytt utstyr. Vi går fra 320 ansatte til 220.

Kvalitet

De siste 50 millionene har gått til stålverket på Jørpeland utenfor Stavanger og er brukt på ny pannefyr og skyveterning.

Målet er å bedre stålkvaliteten.

– Hensikten er den samme. Vi må opprettholde konkurransekraften og produsere billigere og mer effektivt med kortere responstid, sier Rugland.Skal møte oppgangen

150 ble permittert 50 prosent på Jørpeland tidligere i år, men alle disse er nå tilbake i full jobb.

– Det er ikke først og fremst finanskrisen som har truffet oss. Vi har den likviditeten vi trenger. Men det er en realøkonomisk nedgang med lavere etterspørsel som treffer oss med kraft. I andre kvartal hadde vi en ordreinngang som var en tredjedel av omsetningen. Det er ikke bærekraftig, sier Rugland.

Han håper de 200 millionene som er investert, vil gjøre selskapet godt rustet til å møte oppgangstidene når de kommer.

– Vi kan omsette for 7-800 millioner mer i året som følge av disse investeringene, og vi vil ha god margin på det ekstra volumet, sier finansdirektøren.

Les mer om: