INDUSTRI

Brann i verdens største silisiumsovn

BRANN: Situasjonen virker til å være under kontroll, og det er ingen fare for spredning
BRANN: Situasjonen virker til å være under kontroll, og det er ingen fare for spredning Bilde: Elkem
Mona Sprenger
14. juni 2011 - 14:21

Brannen ved Elkem Thamshavn er fortsatt ikke slukket, sier operasjonsleder Leif Berglund ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no klokken 12.30.

– Brannvesenet har rykket lenger inn, og det er fortsatt åpen ild. Brannmannskapet må ta det svært forsiktig. Vi er glade for at ingen er skadd og at evakuering gikk etter planen, sier han.

Ingen fare for spredning

Ambulansen blir fortsatt værende på stedet med tanke på kreftene som er i sving, ifølge Berglund.

– De er ikke uten fare det som blir gjort i slukningsarbeidet. Det er snakk om en stor smelteovn, sier han.

Situasjonen skal under kontroll, og det er ingen fare for spredning, skriver Elkem Thamshavn i en pressemelding.

Ansatte som har arbeidssted i den sørlige delen av bygningen får fortsette arbeidet, mens de i den nordlige delen fortsatt er evakuert. Omlag 100 personer har blitt evakuert.

Driftsstans

– Det vil bli driftstans i flere uker i den aktuelle silisiumsovnen. Det er mye av de elektriske anlegget som er ødelagt, og det er store materielle skader. Brannen startet mest sannsynlig i hydraulikkolje og spredde seg raskt til råvareanlegget, sier Faaness.

Hun understreker at det ikke var noen eksplosjon i silisiumsovnen, kun brann, sier produksjonsdirektør og fungerende verkssjef Bente M. Faaness til adressa.no

Hydrogengass

– Ingen er bekreftet savnet og ingen skal være skadd. Vi evakuerte de ansatte, sier brannmester Kåre Peder Norvik ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag.

– Vann hadde kommet på en smelteovn, og ført til spalting. Dermed dannes hydrogengass og det ble en brann i smelteovnen, forklarer han til adressa.no-

Største ovnen

Elkem Thamshavn ligger nord for Orkanger. Her produseres det silisiummetall for silisiumdivisjonen. Thamshavn har to silisium-ovner, hvorav den ene er verdens største.

Ifølge Elkem Thamshavn oppstod brannen i den største ovnen ved verket. Det har ikke vært noen eksplosjon. Sannsynligvis er oljelekkasje årsaken til brannen. Omfanget av de materielle skadene er ikke kjent ennå. Granskning vil nå bli startet opp.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.