Brann i metallrør førte til dødseksplosjon

Brann i metallrør førte til dødseksplosjon
ALVORLIG: En brann i et metallrør førte til eksplosjonen ved Xstrata Nikkelverk tirsdag i forrige uke da en 18 år gammel mann døde. Bilde: Scanpix

En lokal brann i et metallrør var årsaken til eksplosjonen ved Xstrata Nikkelverk i Kristiansand i forrige uke som førte til at en 18 år gammel mann døde.

– Feil sted til feil tid

18-åringen sto rett utenfor døra som trykkbølgen kom ut gjennom.

– Han var på feil sted til feil tid, sa administrerende direktør Øivind Stenstad på en pressekonferanse ved Xstrata Nikkelverk mandag.

Siden tirsdag i forrige uke, da eksplosjonen i bedriftens rosteanlegg fant sted, har det vært jobbet intenst med å finne årsaken.

Enorm trykkbølge

Interne og eksterne eksperter har kommet et godt stykke på vei i arbeidet, og mandag forklarte de hva som hadde skjedd:

– Det har oppstått en liten, lokal brann i et metallrør som fører oksygen inn i rosteovnen. Så har en stikkflamme nådd noe elektrisk utstyr, som har tatt fyr og dannet branngasser. Deretter har kombinasjonen av branngassene og ren oksygen dannet eksplosjonen. Trykkbølgen rev først ned en vegg, deretter fulgte den en korridor som ender opp i ei dør ut til bedriftsområdet. 18-åringen sto rett foran døra i det bølgen kom. Han hadde maksimalt uflaks, sa Stenstad ifølge Fædrelandsvennen.

Arbeidet med å finne de bakenforliggende årsakene til ulykken fortsetter. Før produksjonen er tilbake på nivå med før ulykken, skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ha gitt sitt samtykke.

Les mer om: