Bragdkandidat konkurs

Sensonor Technologies har begjært oppbud. Snuoperasjonen mislyktes.

Sensonor
Sensonor (Bilde: Anders J. Steensen)

Sensonor Technologies har begjært oppbud. Snuoperasjonen mislyktes.

  • Industri

SensoNor Technologies

  • Har sitt utspring fra Akers Electronics som ble etablert i 1965, som fra 1975 ble Aksjeselskapet mikroelektronikk. Da selskapet ble kjøpt av Scanvest-Ring ble selskapet splittet opp og i 1985 ble SensoNor etablert med Sverre Horntvedt som daglig leder.
  • Andre selskaper som spant ut av denne oppsplittingen var Borre Microkomponent og AME Space nå NorSpace eid av Kongsberg-Gruppen.
  • SensoNor skilte ut de som produserte sensorer for medisinsk bruk i selskapet Capto, som i 2002 ble solgt til franske MemsCap.
  • Sommeren 2003 ble SensoNor kjøpt av Siemens-eide Infineon som trakk seg ut av selskapet 28. februar 2009. Selskapet ble holdt i live i nesten tre år inntil oppbud ble meldt 16. februar 2012.


HORTEN: Sensonor Technologies har kastet inn håndkleet etter 27 års drift. Produsenten av mikromekaniske systemer, MEMS, og sensorer måtte gå den lange veien til skifteretten, og begjære oppbud når både kassen og kassakreditten var bunnskrapte. Vel 100 personer står nå uten jobb.

Sensonor Technologies var en finalekandidat til Ingeniørbragden for 2011 for deres nye MEMS-baserte gyro STIM 210. Utviklingen av denne samt nye teknologier for termoelektriske sensorer for kjøretøy, skulle sikre at bedriften skulle leve videre etter at Siemens ved Infineon trakk seg ut av selskapet 28. februar 2009.

Les også: Kandidat 4: Supergyro i lommeformat

Nytt marked

– Etter flere år med masseproduksjon av sensorer til bilindustrien, innså vi at dersom vi skulle leve videre måtte vi inn på et marked med høyere marginer. Vår nye strategi er rettet inn mot høykvalitetssensorer, sa administrerende direktør Sverre Horntvedt til Teknisk Ukeblad så sent som i november.

Ny teknologi

Sensonor med utviklingssjef Terje Kvisterøy satset på å utvikle små, men nøyaktige gyroer, som kan brukes til navigasjon, for å stabilisere utstyrsplattformer, styre bormaskiner etc. I tillegg la de mye kapital i forbindelse med en ny teknologi som kalles Thermo–Electric Cooler, TEC.

Med seg fra tidligere hadde de trykksensorer for sikre inntekter, samt at de fikk en betydelig sum da Infineon trakk seg ut. Men det var ikke nok til å sørge for at bedriften som er spesialisert på miniatyriserte produkter som av landets fremste teknologibedrifter, kunne overleve.

Les også: Farsund Aluminium Casting står bak årets ingeniørbragd

TU20111031Sverre Horntvedt32809_08_23 1110310813.jpg

Vil starte på nytt

– Vi jobber med finne en løsning så vi kan komme i gang igjen så snart vi har fått avklart situasjonen, sier Sverre Horntvedt til Teknisk Ukeblad. På spørsmål om hvem som eier rettighetene til produktene de har utviklet så svarer han at de tilfaller boet, bortsett fra de deler av utstyret som de har lisensiert fra andre bedrifter.

– Vi er mange som jobber gratis nå for å finne en løsning med sikte på å starte opp igjen. Vi leter etter gode finansielle partnere som kan være med å finansiere opp selskapet. Vi har intersenter som alt vesentlig består av industrielle aktører, blant annet våre kunder.

Kundene kommer

– Det er litt synd at denne situasjonen inntraff akkurat nå. Denne uken har vi besøk av flere kunder. Selv om vi har forklart situasjonen, så vil de komme allikevel. Det er positivt. Jeg er også imponert over de ansatte som står på for å finne en løsning, sier Sverre Horntvedt.

2009: SensoNor igjen på norske hender

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå