Ble headhuntet til sparkproduksjon

Ble headhuntet til sparkproduksjon
SPARKEN: Produksjonen av sparkstøttiinger i Tynset er rekordhøy. Stadig nye modeller utvikles.Foran Tynset rådhus står verdens største sparkstøtting. Den er seks ganger større enn en vanlig herrespark: Om lag 11,5 meter lang og fem meter høy. Bilde: Harald Vingelsgaard

TYNSET: Tynset har Norges eneste fabrikk som lager sparkstøttinger. Mens folk går i kortbukse og plenene utenfor fabrikken er grønne, produseres nye sparkstøttinger.

– I fjor lagde vi 15.000 sparker. Det var for lite. Vi greide ikke å levere til alle som ønsket å kjøpe. Derfor skal vi øke kapasiteten i år.

Nye markeder

Sparkstøtting har tradisjonelt vært mest populært i fjelltraktene i Innlandet, Hedmark og Oppland, og lenger nord i landet.

Men de siste årene har Oslo-området og deler av landet sør for hovedstaden også oppdaget sparken.

– Vi har fått et større marked.Mangler fagfolk

Når produksjonen øker, trenger Norax flere fagfolk.

– Vi skal ansette flere sveisere, sier Nordseth Moen.

Hun er et bevis på at det er vanskelig å skaffe kvalifisert fagfolk til Tynset – et sted med rundt 5.400 innbyggere.

– Jeg – og en annen ingeniør i Norax – ble begge headhuntet til jobben, fordi fabrikken hadde problemer med å skaffe ingeniører på annen måte.

Lønnsomt

Norax lager en lang rekke andre produkter, i tillegg til sparkstøtting.

Det er for eksempel avfallsskap (skap til søppelsekker), parkmøbler, leskur ved T-banestasjoner i Oslo og store stålkonstruksjoner. Nordseth Moen har ansvar for sparkstøttingene.

– Det er lønnsom produksjon. Jeg tror vi hadde tjent enda mer om vi hadde lagt deler av produksjonen til utlandet. Men kvaliteten er svært viktig for oss. Når vi lager sparkene selv, vet vi at hver enkelt spark leveres med god kvalitet. Meiestålet er spesielt viktig. Meiene må kunne svinge, ellers fungerer ikke sparken.Ingeniør Berit Nordseth Moen og laserskjærer Nils Eirik Engdal med en sparkstøtting som er lagd i fabrikken Norax.
Ingeniør Berit Nordseth Moen og laserskjærer Nils Eirik Engdal med en sparkstøtting som er lagd i fabrikken Norax. Harald Vingelsgaard

Metall og tre

En sparkstøtting består av stål og tre.

Stålarbeidet foregår i de store hallene til Norax-fabrikken. Trearbeidet blir gjort i attføringsbedriften Meskano, som holder til i nærheten på Tynset.

– Vi har 12 forskjellige type sparkstøttinger; tre modeller og fire størrelser. I tillegg blir en ny modell blir lansert til høsten.

Norax leverer sparker til sportsforretninger og byggevarekjeder over hele Norge.

Les mer om: