INDUSTRI

Billefrykt rammer Biowood

PÅLEGG: Biowood Norway må raskest mulig kvitte seg med den 56 000 tonn store flishaugen. Problemet er at maskinene står.
PÅLEGG: Biowood Norway må raskest mulig kvitte seg med den 56 000 tonn store flishaugen. Problemet er at maskinene står. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
31. mars 2011 - 10:24

Det store flispartiet på 56 000 tonn som ligger på vent utenfor pelletsfabrikken Biowood Norway på Averøy, gir nye problemer for fabrikkledelsen og eieren Hafslund.

I fjor høst ble pelletsproduksjonen avbrutt like etter produksjonsstart, på grunn av stein i flisa og problemer med maskineriet. Pelletsproduksjonen er fortsatt ikke i gang. Nå gir bekymring for skadedyr i flispartiet nye problemer.

Må overvåkes

Prøver av flispartiet har vist spor etter en billeart som kan gjøre enorm skade på norsk og europeisk skog ved spredning.

Selv om det ikke er funnet levende skadedyr, er frykten for virkningene av de potensielle skadedyrene så stor at Mattilsynet har innført midlertidig importforbud for nordamerikansk løvtreflis.

Nå har Mattilsynet vedtatt å iverksette overvåking av skogen rundt pelletsfabrikken til sommeren, på grunn av spredningsfrykten.

Les også: Pelletsovner tar ikke av i Norge

Sprengkulde ga oljeboom

Alvorlige følger

– Vi har funnet spor i flisen som minner om merker etter billeslekten Agrilus, og har mistanke om at det kan være spor av andre skadegjørere. Det kan få alvorlige følger, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

Forsker Bjørn Økland ved Norsk institutt for skog og landskap analyserte prøver fra den første flislasten som kom til Averøy i april i fjor. Merkene han fant kan stamme fra billeslekten Agrilus, som har flere alvorlige skadegjørere på vertstreet.

– Bjørkeboreren gjør en del skade på nordamerikanske bjørkearter. Men forsøk med europeiske bjørkearter har vist 100 prosent dødelighet etter angrep av denne insektarten, sier Økland.

I tillegg var løvtreflisen utilsiktet blandet med små mengder bartreflis. Dette er ulovlig å importere til Norge fra Nord-Amerika på grunn av den fryktede furuvednevmatoden. Spredning av nematoden kan forårsake enorm skade på skog i Norge og ellers i Europa, advarer Økland.

BJØRKEBORER: En prøve fra flishaugen viste merker som kan stamme fra billeslekten Agrilus, som har flere skadegjørere på vertstreet. En av dem er denne karen, bronze birch borer (Agrilus anxius). (FOTO: Bugwood.org)
BJØRKEBORER: En prøve fra flishaugen viste merker som kan stamme fra billeslekten Agrilus, som har flere skadegjørere på vertstreet. En av dem er denne karen, bronze birch borer (Agrilus anxius). (FOTO: Bugwood.org)

Strenge restriksjoner

Biowood Norway er ilagt strenge restriksjoner for å minimere spredningsrisikoen:

  • Midlertidig importforbud av flis fra Nord-Amerika.
  • Flispartiet må ikke blandes med nytt flisparti.
  • Flislageret kan ikke flyttes, returneres eller brukes til annet enn pelletsproduksjon
  • Flisa må bort så raskt som mulig for å minimere spredningsfaren.

Til sommeren starter det lokale Mattilsynet overvåkingen av området rundt fabrikken. Ved et angrep av for eksempel furuvednevmatode risikerer Biowood å måtte hogge ned all skog i en radius av tre kilometer rundt angrepssonen, dersom man legger myndighetenes gjeldende beredskapsplaner for angrep av furuvednematode til grunn.

Ny spredningsplan

Beredskapsplanen er imidlertid til revisjon. Blir regelverket endret før et eventuelt angrep avdekkes, kan ryddesonen bli mindre. Årsaken er at man nå ikke tror det går an å bekjempe nematoden dersom den først har spredt seg.

– Slik man vurderer det i dag har man i det hele tatt liten sjanse for å unngå videre spredning dersom et området først er angrepet. Det vil være snakk om å gjøre begrenset og mer målrettet nedhugging av skogen, sier seniorrådgiver Kåre Willumsen.

Har flisen båret med seg de fryktede billene, har disse trolig allerede kommet ut i naturen. Furuvednematoden kan overvintre, men nye prøver har så langt ikke påvist rundormen.

– Det blir som å lete etter nåla i høystakken. Man har funnet ut at det er begrenset hva man kan finne ved prøvetaking, sier Willumsen.

PÅ VENT: 70 000 tonn flis på Averøy ligger og venter på å bli til pellets som skal skipes ut til energiprodusenter i Europa. Pelletslagrene på kontinentet er sterkt redusert etter kuldeperioden. (FOTO: Elizabeth Kjønø)
PÅ VENT: 70 000 tonn flis på Averøy ligger og venter på å bli til pellets som skal skipes ut til energiprodusenter i Europa. Pelletslagrene på kontinentet er sterkt redusert etter kuldeperioden. (FOTO: Elizabeth Kjønø)

Redusert verdi

Mattilsynet har så langt ikke gitt Biowood Norway en tidsfrist for når flishaugen skal være borte. Hafslund Varme og Produksjon oppgir at de kan klare å forbruke flisen i løpet av siste kvartal, dersom fabrikken kommer i gang som planlagt til sommeren.

Biowood har tapt stort på flispartiet, som allerede i fjor ble nedskrevet med 30 prosent på grunn av forringet verdi. Siden den gang har det vært varmgang i haugen. Nå blir det tatt prøver for å kartlegge om flisa er på vei inn i komposteringsfasen.

Frykter permanent importforbud
PROBLEMATISK: Et ensidig norsk importforbud er konkurransemessig vanskelig, mener informasjonssjef Truls Jemtland i Hafslund Produksjon og Varme.
PROBLEMATISK: Et ensidig norsk importforbud er konkurransemessig vanskelig, mener informasjonssjef Truls Jemtland i Hafslund Produksjon og Varme.

Et generelt importforbud av løvtreflis fra Nord-Amerika vil ramme Biowood Norway.

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å gjøre en risikovurdering av konsekvensene for norsk natur ved import av løvtreflis fra Nord-Amerika. Konsekvensen kan bli et permanent importforbud.

– På sikt vurderer vi et ensidig norsk importforbud som problematisk ut fra konkurransemessige hensyn. Vi tror også det vil være problematisk i forhold til internasjonale handelsforordninger, sier Truls Jemtland, informasjonssjef i Hafslund Produksjon og Varme.

Les også: 70 000 tonn flis råtner i kulden: Gründer vil kaste toppsjef

Europas største pelletsfabrikk: <br/> – Dette er et klimatiltak

Utfordringer i kø for Biowood

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.