BILDERSERIE: Slik drives et lakseoppdrett

VANEDYR: Yvonne Magnarsen (21) (t.v.) og Monica Pettersen (20) sier den beste måten å takle det rutinepregede arbeidet med å sortere ut smålaks til vaksinering er å koble helt ut. Musikk fungerer fint, mener de. (Bilde: Håkon Jacobsen)
LIVSSTIL: TV, Playstation og en myk sofa er noen av tingene i dagligstuen på Smolten Havbruk. De ansatte her jobber på skift, og da skal det være komfortabelt. Daglig leder Børge Andreassen sier smoltproduksjon ikke er en jobb, men en livsstil. (Bilde: Håkon Jacobsen)
MYE SMÅLAKS: Smoltproduksjonen i Norge i 2010 sto for 2 milliarder kroner, noe som utgjør omtrent 250.000 tonn. (Bilde: Håkon Jacobsen)
MYE SMÅLAKS: Smoltproduksjon i Norge i 2010 sto for 2 milliarder kroner, noe som utgjør omtrent 250.000 tonn. (Bilde: Håkon Jacobsen)
MYE FERSKVANN: Smolten Havbruk er avhengige av enorme mengder ferskvann fra omkringliggende kilder for å produsere smolt. Via et webkamera kan Børge Andreassen se hvordan forholdene er i et fjellvann som ligger i lia ovenfor fabrikken. (Bilde: Håkon Jacobsen)
WAKEY, WAKEY: Denne smålaksen har nettopp blitt vaksinert mot fem sykdommer. Her blir den sluset inn i et oppvåkningsbad for å kvitte seg med narkosen. (Bilde: Håkon Jacobsen)
EFFEKTIVT: På gode uker klarer vaksineringsteamet å vaksinere rundt 600.000 fisk. Før stakk man hver fisk manuelt, nå består det manuelle arbeidet i å klarlegge fisken for vaksineringsmaskinen. (Bilde: Håkon Jacobsen)
BYTTET UT: Nordlaks' gamle settefiskanlegg i Mørsvikbotn måtte i fjor vike for et splitter nytt og toppmoderne anlegg. (Bilde: Håkon Jacobsen)
KRAFTIG: Det nye anlegget til Nordlaks har et eget kraftverk som produserer 500 kilowatt. Det er halvparten av strømbehovet på anlegget. (Bilde: Håkon Jacobsen)
EFFEKTIVT: Avdelingsleder Anders Wold ute ved smolt-tankene i Mørsvikbotn. Han forteller at varmepumpesystemet kan varme opp 40.000 liter vann i minuttet fra to til 12 grader, noe som gjør at man kan kjapt kan regulere utviklingen på fisken. (Bilde: Håkon Jacobsen)
ROLLS- ROYCE-VERSJONEN: Omtrent to timers kjøring nordover fra Bodø, gjennom et titall tunneler, over fjell og nedi daler ligger Nordlaks¿ splitter nye settefiskanlegg til 330 millioner kroner i lille Mørsvikbotn i Sørfold kommune. (Bilde: Håkon Jacobsen)
LAKSESJEKK: Ronny Holthe kontrollerer at laksen som skal vaksineres kommer seg fint frem til vaksineringsbordet. (Bilde: Håkon Jacobsen)
KONTROLL: Børge Andreassen ved Smolten Havbruk konstaterer at smålaksen i den ene tanken på anlegget får nok mat og at strømningene i vannet er sterke nok. (Bilde: Håkon Jacobsen)
STAPP FULLT: Tankene på Nordlaks' anlegg i Mørsvikbotn har plass til omtrent 200.000 smålaks hver. (Bilde: Håkon Jacobsen)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå