Bekymret for industrien

Bekymret for industrien
Finansminister Kristin Halvorsen. Bilde: Scanpix

– Jeg har mange bekymringer jeg, svarte Kristin Halvorsen på spørsmål fra pressen som hadde møtt opp utenfor hennes bolig på Grünerløkka i morges.

– Skulle vi ramse opp de ville dere måtte bli her lenge, spøkte hun overfor Dagbladet.

Halvorsen trekker fram kampen mot arbeidsløsheten og for eksportindustrien som to saker der Regjeringen satser.

Økt arbeidsledighet

Halvorsen og hennes hjelpere i Finansdepartementet regner med at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i 2010.

Men om Halvorsen er bekymret for eksportindustrien, tror ikke Norsk Industri at finansministeren kommer til å stramme inn budsjettet nok. De håper sentralbanken holder renten lav lenge.

– Vi er bekymret for om Regjeringen er modig nok til å stramme inn nok i statsbudsjettet som kommer i dag. Det er ingen ting som tyder på det, sier direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, til Aftenposten.

Lav rente – billig krone

Norsk Industri håper derfor at Svein Gjedrem tar sin del av ansvaret for industrien, og holder renten lav lenge.

Så spørs det om sentralbanksjef Gjedrem oppfyller industriens ønske om en lav rente. Makroøkonom i Handelsbanken, Shakeb Syed, minner ifølge dn.no om at Norges Bank ikke har noe særskilt ansvar for å verne eksportindustrien mot sterkere krone, som ofte rammer industrien.

– Norges Bank søker å styre produksjonen for økonomien som helhet, slik at den er i tråd med potensiell produksjon, og renten settes ut ifra det. Eksportindustrien er en viktig del av økonomien, men kun en del, skriver Syed i en konjunkturrapport.

Les mer om: