INDUSTRI

Bekrefter Odim-oppkjøp

ROSINEN: Odim har utviklet et system for håndtering av polyestertau i stedet for wire og kjetting for ankerhåndtering. Smart AHTS på ett skip kan erstatte tre konvensjonelle AHTS. Det blant annet dette Aker Solutions siklet etter.
ROSINEN: Odim har utviklet et system for håndtering av polyestertau i stedet for wire og kjetting for ankerhåndtering. Smart AHTS på ett skip kan erstatte tre konvensjonelle AHTS. Det blant annet dette Aker Solutions siklet etter. Bilde: Odim
Tore Stensvold
26. feb. 2010 - 09:49

Rolls-Royce gjør det Kjell Inge Røkke prøvde å få Aker Solutions til å gjøre: Kjøpe skips- og offshoreteknologiselskapet Odim.

Rolls-Royce overtok 33 prosent av selskapet i juli i fjor og annonserte at det ønsket å få full kontroll. Aksjene ble overtatt fra Aker Solutions, som var interessert i Odims utstyr for offshoreoperasjoner på dypt vann.Alle fornøyde

Det ble bruduljer da Aker Solutions med Kjell Inge Røkkes hjelp, kjøpte seg inn i Odim i fjor. Odim-aksjene var blant dem som ble karakterisert som søppelaksjer. Nå sitter Aker Solutions igjen med en gevinst på 200 millioner kroner.

Rolls-Royce kan si seg fornøyd med å ha komplettert sitt produktspekter overfor spesialskip og offshore. Geografisk ligger de to selskapenes aktivitet nær hverandre på Hareidlandet på Sunnmøre.

Verdi

I henhold til avtale med styret i Odim ASA, vil norske Rolls-Royce Marine AS tilby aksjonærene kr. 45,- per aksje. Dette vil gi en pris på om lag 1,4 milliarder kroner. Rolls-Royce vil hente kapital fra konsernets eksisterende midler for å finansiere oppkjøpet, opplyser selskapet i en pressemelding.

Ifølge Rolls-Royce vil Odims produktportefølje utfylle deres eksisterende offshoreportefølje med skipsdesign og integrerte framdrifts- og utstyrssystem.

Odim utvikler avanserte automatiserte håndteringssystemer for seismikk- og offshorefartøy.

Styret i Odim har enstemmig anbefalt sine aksjonærer å godta tilbudet. I tillegg har medlemmer av styret og ledelsen som eier aksjer i ODIM ASA, forpliktet seg til å akseptere tilbudet.

Utfyller

– Dette er en attraktiv mulighet for Rolls-Royce. Odim ASA er et høyteknologiselskap med enestående erfaring og innovative produkter relatert til undervannsinstallasjoner og operasjoner på dypt vann, teknologi som utfyller vår egen, sier konserndirektør Offshore i Rolls-Royce Marine, Anders Almestad.

Han skryter av de ansatte i Odim.

– ODIM-ansatte er kjent for å være gode fagfolk, og vi håper å kunne ønske dem velkommen til vårt konsern i den nærmeste framtid, sier Almestad.

Godt hjem

Styreleder i Odim, Njål Sævik, ser på Rolls-Royce som en attraktiv eier. Det mener også fungerende Odim-sjef, økonomidirektør Arild Hatløy.

– Å bli en del av et globalt selskap er en unik mulighet for Odim. Vi tror at Rolls-Royce sitt eierskap vil bidra til å optimalisere virksomheten og sette oss i stand til å betjene våre kunder på en enda bedre måte, i tillegg til å gi våre ansatte nye og utfordrende muligheter, sier Hatløy i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.