INDUSTRI

– Bare ett alternativ

Hele Stortinget bortsett fra FrP stiller seg bak forslaget om kjøp av kampfly. Her saksordfører Jan Petersen (H).
Hele Stortinget bortsett fra FrP stiller seg bak forslaget om kjøp av kampfly. Her saksordfører Jan Petersen (H). Bilde: Falch, Knut
Trond Gram
8. juni 2009 - 13:45

Med unntak av Fremskrittspartiet stiller hele Stortinget seg bak kjøpet av F-35 som nytt kampfly til det norske Forsvaret.

– Det er bare F-35 som dekker de norske behovene. Det svenske alternativet JAS Gripen er ikke rangert som nummer to. Det er å anse som ikke-aktuelt. Det dekker ikke de norske behovene, sa Jan Petersen, saksordfører for Stortingets behandling av kjøp av nye kampfly.

Vil produseres mange fly

Han viste til at mye tyder på at det er et kampfly som vil bli produsert i store enheter. Ikke minst fordi det er ut som om amerikanerne legger satsingen på F-22 til side.

Selv om saksordfører Petersen er enig i regjeringens konklusjon om å kjøpe F-35, er han kritisk til hvor lite informasjon regjeringen har gitt fra seg i denne saken. Særlig når det gjelder økonomi.

– Proposisjonen er meget knapp på dette punktet. Det er mindre enn en side for en anskaffelse som er så stor, sier Petersen.

Det erfarne politikeren mener det ikke informeres godt nok og dypt nok om en så viktig anskaffelse.

Frp sier nei til kjøp

Det er også en av grunnene til at Fremskrittspartiet ikke stiller seg bak innstillingen, men heller vil sende den tilbake til regjeringen med krav om å presentere et langt bedre, grundigere gjennomarbeidet og mer forsvarlig beslutningsgrunnlag for Stortinget.

– Det undrer meg at Frp er villig til å sette kampflysaken i spill, sier Jan Petersen.

– Hva er det de vil?

Den avtroppende stortingsrepresentanten Jan Petersen er meget kritisk til hvordan Frp har håndtert denne saken. Han får støtte fra Aps Signe Øye.

– Det er bare Frp som protesterer og motsetter seg å behandle saken. Men hva er det egentlig de vil? De ønsker å sende saken tilbake til regjeringen. Men hva så? Skal kandidatene ta omkampen? Er JAS Gripen det alternativet Frp ønsker?, undrer Øye.