INDUSTRI

– Badekar for ingeniører

TRENGER INGENIØRER: For å få Recs nye fabrikk for monokrystallinske wafere i Glomofjord opp i normal prouksjon, trenger fabrikksjef Roar Karlsen flere ingeniører.
TRENGER INGENIØRER: For å få Recs nye fabrikk for monokrystallinske wafere i Glomofjord opp i normal prouksjon, trenger fabrikksjef Roar Karlsen flere ingeniører. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
14. des. 2010 - 10:26
Vis mer

Recs fabrikk som lager monokrystallinske wafere i Glomfjord i Nordland ble startet for et år siden, men har slitt med å få alt til å virke som det skal. Fabrikksjef Roar Karlsen dveler imidlertid ikke ved fortiden, men lover at alt skal være oppe å gå som det skal om et år. Til det trenger han ingeniører.

– Dette er et badekar for ingeniører, noen mer interessant jobb tror jeg ikke finnes, sier Karlsen.

Fabrikken har hatt problemer både med utstyr, systemer og opplæring, og det har vært vanskelig å få den høye graden av automatisering til å virke som den skal. Det har vært problemer med den automatiske støvsugingen av filter, med temperaturregulator og trykkregulator for kjølevannet og vaskevannet. Dessuten har det vært vanskelig å få skjærevesken til wafersagene til å virke som de skal, forteller Karlsen.

Les også:

Robot for handtering av ingot ved Rec Mono i Glomfjord.
AVANSERT TEKNOLOGI: Robot for håndtering av ingot ved Recs monowaferfabrikk i Glomfjord. Øyvind Lie

– Går bedre

Men nå går utviklingen ifølge Karlsen riktig vei.

– Det kommer til å bli bedre i første halvår, og helt bra i slutten av året. Jeg har vært her siden august, og har tidligere vært med å kjøre opp alle Recs waferfabrikker.

Ferdig ingot klar for videre bearbeiding til wafer på Rec Mono i Glomfjord.
LAGER WAFERE: Ferdig ingot klar for videre bearbeiding til wafer ved Recs nye fabrikk i Glomfjord. Øyvind Lie
Karlsen sier miljøet er rikt på kompetanse, men anslår at han trenger om lag fem ingeniører til med bakgrunn enten fra mekanikk, elektro, automatisering eller metallurgi.

– Jeg har vanskelig for å se at det finnes en jobb som er mer interessant for ingeniører som er interessert i teknikk, automatisering og avansert utstyr. Vi har det beste og mest avanserte utstyret som finnes, sier Karlsen.

Les også: Nye tider for solindustrien

– God arbeidskultur

Han mener Glomfjord har mye å by på, med fjell og sjø og gode skimuligheter. Dessuten er tonen blant folk veldig god og det er en god arbeidskultur, ifølge Karlsen. Rec Mono har om lag 200 ansatte, det samme som Rec Multi som ligger vegg i vegg.

Hele fabrikken har kostet 1,8 milliarder kroner å bygge. Hvor mye overskridelsene vil koste, ønsker ikke Karlsen å si nøyaktig. Investeringsbeslutningen ble tatt i 2007 da prisen på wafere lå på et helt annet nivå enn i dag.

– Av den grunn blir ikke prosjektet så lønnsomt som man først trodde. Men etterspørselen eter monowafere er økende, sier Karlsen.

Les også: – Stolt av solenergiklyngen

LIKER SEG: Prosessoperatør Christine Jonassen synes det er godt arbeidsmijø ved Recs nye waferfabrikk i Glomfjord.
LIKER JOBBEN: Prosessoperatør Christine Jonassen, som her opererer ingotsag, synes arbeidsmiljøet er godt, og anbefaler folk å flytte nordover til Glomfjord. Øyvind Lie

Trives i jobben

Prosessoperatør Christine Jonassen tar fagbrev som prosessoperatør, og hun liker seg godt på fabrikken.

– Det er veldig spennende å jobbe her. Vi har et godt miljø på skiftet, vi har fin natur og hyggelige folk her, sier hun.

Les også: Savner gode rammebetingelser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.